Kladanj
60

Djevojačka pećina jedno od najposjećenijih dovišta u BiH

Sarajevo-x.com
Djevojačka pećina kod Kladnja
Djevojačka pećina kod Kladnja
Više od trideset hiljada ljudi posjetilo je u nedjelju 16. augusta 2009. godine Djevojačku pećinu u naselju Brateljevići kod Kladnja i prisustvovalo Kišnoj dovi, koja se decenijama održava na ovom lokalitetu.

Manifestacija Dani Djevojačke pećine počela je 10. augusta sa nizom prigodnih kulturno-vjerskih događaja, a završena je jučer centralnom vjerskom manifestacijom kada je učena takozvana aliđunska (Ilindan 2. augusta) kišna dova. Po svome značaju, specifičnostima i masovnosti Djevojačka pećina ubraja se u red velikih dovišta, od koje je posjećenija jedino Ajvatovica u Pruscu.

Posjetioci iz svih krajeva Bosne i Hercegovine u Kladanj su počeli pristizati u ranim jutarnjim satima kako bi ispred Kuršumlije džamije u Kladnju prema Dovištu ispratili konjanike u narodnoj nošnji, koji su do Brateljevića jahali oko dva sata.

Uz Djevojačku pećinu vezana je legenda o djevojci čiji se mezar nalazi na uzvišenju na kraju pećine. Misteriozna smrt mlade djevojke, bila je povod da se kroz generacije pronosi nekoliko verzija priče o njenom tragičnom kraju na ovom svijetu. Ona koja se najčešće može čuti od kladanjskih nena i djedova jeste da je nesretnoj djevojci u noći kada se zadesila u u pećini prepuklo srce od straha. U pećinu je otišla sa ibrikom u ruci po vodu, a iz nje se nikada nije vratila. Legenda je bila povod da upravo ta pećina postane najveće dovište u ovom dijelu BiH gdje veliki broj vjernika iz cijele BiH jednom godišnje u Danima Djevojačke pećine prouči dovu za dušu Djevojke po kojoj je pećina dobila ime.

Podne-namaz i učenje dove ispred Djevojačke pećine predvodio je tuzlanski muftija Husejin ef. Kavazović koji je vjernicima uputio prigodnu ramazansku čestitku i poželio im ugodne dane posta.

Turistička zajednica Tuzlanskog kantona i ove godine je aktivno podržala organiziranje ove manifestacije kroz promociju Djevojačke pećine kao jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini, saopštila je Bosanska medijska grupa iz Tuzle.