“Azer Dželilović”
116

Priprema za Stari most: Vratolomije mladih Mostaraca na skakaonici u Donjoj Mahali

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Tradicionalni skokovi sa skakaonice “Azer Dželilović” u Donjoj Mahali u Mostaru danas su okupili mlade skakače koji se skokovima u Neretvu takmiče za titulu najboljeg, a pod budnim okom stručnog žirija koji čine poznati skakači sa Starog mosta u Mostaru.

Unatoč tmurnom kišnom vremenu tokom čitavog dana skokovi su počeli u 17:30 sati u organizaciji Udruženja građana “Sinovi Mahale” i Kluba mladih skakača Mostar.

Skakaonica je visoka 10 metara, a takmiči se 21 skakač na noge i šest skakača na glavu u kategoriji "Mostarska lasta“.

Dževad Pašić iz UG “Sinovi Mahale” kaže kako su ovo skokovi mladih skakača koji se održavaju po pravilima skokova sa Starog mosta, uz dva žirija i dodjelu nagrada, priznanja i plaketa onima najboljima.

"Ovo je veliki događaj, koji je značajan za sve skakače, za Mostar i očuvanje tradicije mostarskih skokova sa Starog mosta", kaže Pašić za Klix.ba.

Mostarski šampioni koji su ovogodišnji članovi žirija, će kako je objasnio ocjenjivati skakače po principu kako što se ocjenjuje u skokovima sa Starog mosta, a ono što je posebno zanimljivo jeste da će u skokovima nastupiti i skakači sa Starog mosta kako bi na svojski način dali podršku mladima i budućim slijednicima.

"Želimo pokazati da ljudi koji su u tom sportu podržavaju mlade skakače i prate njihove aktivnosti", kaže Pašić. Ističe da stručni žiri čine šampioni skokova sa Starog mosta.

Tako žiri skokova u kategoriji na noge čine Admir Delić, Vedran Ugljen, Damir Ugljen, Benaid Kalajdžić i Željko Murati.

Žiri u kategoriji skokova na glavu čine Samir Zukanović, Admir Delić, Benaid Kalajdžić, Dino Bajrić i Lorens Liso koji je 13 puta osvojio titulu mostarske laste, te nakon što je izjednačio broj pobjeda sa legendarnim Emirom Balićem prestao da se takmiči.

"Uvijek se rado odazivam i uvijek sam tu da pomogne na bilo koji način, jer smatram da je to moja obaveza", rekao je Listo za Klix.ba navodeći kako je posebno vezan za mjesto današnjih skokova jer je i sam tu izvodio prve, početničke skokove.

Željko Murati iz Kluba mladih skakača Mostar ističe kako ova plaža brani tradiciju i jedina ima skakaonicu na kojoj se odgajaju nove generacije koje odlaze na skokove sa Starog mostu.

"Ovdje su s pećina skakali i poznati mostarski skakači", pojasnio je Murati.

Prvo mjesto u kategoriji skokova na glavu osvojio je Igor Kazić, drugo Adis Boškailo, a treće Mirza Islamović .

U kategoriji skokova na noge pvo mjesto osvojio je Bekim Šabić, drugo Dejan Kosanić a treće Harun Bajgorić.

Podsjetimo, 7. jula 2002. godine, Azer Dželilović je tragično nastradao prilikom ronjenja na lokaciji Crno vrelo, na hidroakumulaciji Salakovac, te da se na tom lokalitetu godinama u njegovu čast održavaju memorijalni skokovi.