Paprene cijene
829

Anketa / Kilogram trešanja na sarajevskim pijacama košta 12 KM: Da li ćete kupiti voće po ovoj cijeni?

N. C.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Dolaskom proljeća mnogi se raduju i prvim plodovima sezonskog voća, a među omiljenim su svakako i trešnje. Međutim, građane je ovog proljeća na tezgama dočekala izrazito visoka cijena trešanja.

Ekonomska situacija u našoj zemlji nije na zavidnom nivou, a česta poskupljena dodatno opterećuju kućne budžete bh. građana. Svaka pa i najmanja poskupljenja udar su na džepove naših građana, koji već odavno jedva "sastavljaju kraj s krajem".

Iz godine u godinu primjetan je rast cijena namirnica pa tako i voća, a ovog proljeća cijena trešanja je dostigla svoj maksimum. Naime, za kilogram ovog sezonskog voća na sarajevskoj tržnici Markale građani moraju izdvojiti 12 KM.

Poređenja radi, u Sarajevu je prošle godine cijena trešanja iznosila od 8 do 10 KM.

Prodavači ističu da je cijena visoka zbog toga što je riječ o prvim plodovima odnosno da još uvijek nije njihova puna sezona kada će cijene biti nešto niže.

Dok je cijena trešanja u glavnom gradu naše zemlje izrazito visoka, u Hercegovini je situacija nešto drukčija. Prve trešnje krajem aprila na hercegovačkim tržnicama koštale su 8 KM za kilogram, da bi im cijena početkom maja iznosila 5 – 7 KM za kilogram.

Treba istaknuti da je ova cijena također viša od prošlogodišnje, koja je na početku sezone iznosila 5 KM.

Porast cijena trešanja zabilježen je i u susjedstvu. Naime, cijena prvih ovogodišnjih trešanja u Hrvatskoj, tačnije na splitskoj tržnici, dostigla je čak 12 eura.