lifestyle
58

Nevjerovatne studijske fotografije ugroženih vrsta životinja

Klix.ba
Američki fotograf Joel Sartore bori se da sačuva ugrožene životinjske vrste tako što "natjera" ljude da se zaljube u njih.

Sartore je fotografisao divlje životinje za National Geographic već 15 godina kada je njegovoj supruzi Kathyji dijagnosticiran rak dojke. S obzirom na to da je imao troje djece, pauzirao je godinu dana i vodio brigu o njima te je pružao podršku supruzi tokom liječenja i hemoterapije.

Ova pauza dala mu je vremena da razmisli o tome kakav utjecaj imaju njegove fotografije.

"Magazinske priče budu i prođu, ali nisam vidio da se mijenja odnos prema ugroženim vrstama pa sam pomislio šta mogu uraditi da napravim promjenu. Inspiraciju sam dobio kada sam fotografisao golog miša u dječijem zoološkom vrtu u Lincolnu", rekao je.

Tada je fotografisao miša ispred bijele pozadine, odnosno ispred daske za sječenje mesa koju je pronašao u kuhinji. Rezultat je bio profesionalna studijska fotografija.

"Pomislio sam da će možda kontakt oči u oči i fotografije na kojima životinje nisu ometane, sa crnom i bijelom pozadinom gdje su miš i slon iste veličine, izazvati reakciju ljudi i brigu o ugroženim vrstama", kazao je.

Kada se njegova supruga oporavila počeo je putovati i fotografisati u zoološkim vrtovima. Njegovi protreti životinja dobili su podršku National Geographica i Sartore sada putuje svijetom podižući svijest o ovim životinjama i sigurnost u zoološkim vrtovima.