No Nation Fashion
0

Kreacije bh. brenda na kojima su radili migranti predstavljene na New York Fashion Weeku

I. S.
Screenshot: Instagram
Screenshot: Instagram
Kreacije bosanskohercegovačkog brenda No Nation Fashion na kojima su radili migranti predstavljene su na New York Fashion Weeku.
"Sanjali smo i kreirali nove puteve uz osmijeh, suze, nade. No, put za New York i sedmicu mode nismo sanjali! No Nation Fashion izlaže svoje modele na modnoj reviji prestižnih modnih akademija IFA Paris i Kent NYC Fashion", napisala je dizajnerica Aleksandra Lovrić.
Migranti u Privremenom prihvatnom centru Ušivak kod Sarajeva već neko vrijeme šiju unikatne komade odjeće uz pomoć Aleksandre, koja je dobro poznato ime u svijetu mode.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je pokrenula ovu aktivnost, a projekat je podržala Evropska unija. Aleksandra je ranije u intervjuu za Klix.ba navela kako je cilj da se osobe koje borave u Bosni i Hercegovini prvenstveno osjećaju ispunjeno i zadovoljno. Oni, osim svojih osnovnih potreba imaju, i potrebu za kreativnim stvaranjem i izražavanjem.

"Pokušavamo napraviti sinergiju između naše lokalne tekstilne industrije i ljudi u pokretu. To podrazumijeva razmjenu iskustava. Možda oni u Bosni i Hercegovini, ukoliko dobiju mogućnost regulisanja statusa boravka, pronađu posao jer svakako imamo deficit radne snage, naročito u modnoj industriji. Ovaj projekt može pokrenuti buđenje svijesti jer, bez obzira na sve, svi mi smo stanovnici planete Zemlje", rekla je tada.

Prilika da svoje kreacije pokažu na prestižnom događaju kao što je New York Fashion Week definitivno je ogromno priznanje za njihov dosadašnji rad.