Uz pomoć bh. dizajnerice
33

Maja Čengić Miralem nosila haljinu koju su sašili migranti iz Privremenog prihvatnog centra Ušivak

I. S.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Voditeljica Maja Čengić Miralem večeras je na tepihu Sarajevo Film Festivala nosila haljinu koju su sašili migranti iz Privremenog prihvatnog centra Ušivak.

Oni ovakve komade odjeće šiju uz pomoć bosanskohercegovačke dizajnerice Aleksandre Lovrić.

"Haljina je nastala krajem 2021. godine, kada je i nastao naš brend No Nation Fashion. On se razvijao u migrantskom kampu Ušivak. Haljina je premijerno bila prikazana na Njujorškoj sedmici mode. Izložili smo je zajedno s IFA Paris - Međunarodnom modnom akademijom i Univerzitetom u Kentu", rekla je Lovrić za Klix.ba.

Kroz njihov atelje, kako ga vole nazvati, je prošlo više od 450 korisnika. Oni su imali priliku naučiti ne samo da šiju nego i da se kreativno razvijaju.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Cilj je da oni pronađu svoj smiraj. Kreativnost razvija jednu vrstu terapije koja je njima zaista neophodna. Ova haljina predstavlja razvojni put osoba koje su u pokretu. Oni odlaze od svojih domova u nadi da mogu pronaći bolje sutra. Migracije ne nastaju samo zbog ratnih dešavanja nego i zbog klimatskih uslova, zlostavljanja itd. Ova haljina je njihovo konačno odredište u kojem su oni našli svoju svijetlu tačku i mjesto prebivališta gdje oni mogu izraziti svoju osobnost", objasnila je.

Lovrić je u ovaj projekt krenula puna entuzijazma. S migrantima je najprije šivala zaštitne maske i cekere, a onda su se posvetili kreiranju odjevnih komada. Zajedno rade već dvije godine.

"Od septembra počinjemo raditi na novoj kolekciji. Pripremamo i saradnju s jednom akademijom u Italiji. Pridružit će nam se mladi modni dizajneri koji će imati priliku učestvovati u izradi kolekcije No Nation Fashion. Uskoro ćemo kroz jedan program pokušati doprinijeti migrantima kako bi oni mogli u budućnosti ostati u ovoj zemlji", kazala je.