Neobičan problem
32

Neke žene tokom seksa mogu osjetiti nesnošljiv poriv za uriniranjem

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Dr. Alyssa Dweck, ginekolog iz New Yorka, kaže da postoji niz stvari koje mogu doprinijeti osjećaju da morate otići u toalet tokom intimnih odnosa. Naime, pojedine žene tokom seksa mogu osjetiti nesnosnu potrebu da uriniraju, prenosi Health24.

Dweck kaže da pritisak na mokraćnu bešiku, bilo da se radi o guranju ili zato što ste odlučili da pokušate kreativnije pozicioniranje tokom seksa, može da vas natjera da odete u toalet kako biste mokrili.

Suhoća vagine, kao i osjetljivost na lubrikant ili kondom, također mogu izazvati iritaciju i oticanje oko mokraćne cijevi, a zatim dovesti do poriva za uriniranjem. Da biste shvatili šta je uzrok, Dweck preporučuje uklanjanje potencijalnih iritanata, a zatim ih ponovo uvodite jedan po jedan kako biste vidjeli da li se simptomi povlače ili pogoršavaju.

Slabi mišići dna zdjelice također mogu biti krivac za stvaranje osjećaja potrebe za mokrenjem. Prema rezultatima istraživanja provedenih u SAD-u, skoro jedna četvrtina žena u SAD-u je pogođena poremećajima vezanim za dno zdjelice, što dovodi do inkontinencije, opće nelagodnosti i potrebe za smanjenom aktivnošću.

No, osjećaj da trebate mokriti za vrijeme seksa također može ukazivati ​​na to da ćete uskoro doživjeti orgazam. Prije nego što prekinete akciju i odete do toaleta, razmislite malo o mogućnosti doživljavanja orgazma.

Naravno, nagli poriv za mokrenjem može biti potaknut i ejakulacijom kod žena. Istraživanje pokazuje da 10 do 54 posto žena doživljava ejakulaciju tokom seksa, tj. isticanje fluida iz rodnice, što može podsjećati na uriniranje.

Ljekari i seksualni terapeuti preporučuju da žene uriniraju prije narednog seksa. U suprotnom, savjetuju da pokušaju zadržati urin tokom samog odnosa. No, ukoliko stalno osjećate da trebate mokriti za vrijeme odnosa, možda se zapravo borite s nekim zdravstvenim problemom, kao što je to u prvom redu infekcija urinarnog trakta. Pojava groznice, krvi u mokraći, bola u leđima, neugodnog mirisa mokraće su samo neki od znakova da je vrijeme da posjetite ljekara.