Originalni i korisni

Dan žena kuca na vrata: Pronašli smo 20 "made in BiH" poklona koji će obradovati svaku damu

Pokloni za 8. mart iz bh. dućana
Pokloni za 8. mart iz bh. dućana
I. B.
07.03.2023. u 18:31

Sutra je 8. mart, datum koji se obilježava kao Dan žena. Mnogi će bliskim damama udijeliti neki znak pažnje, što je već postalo tradicija, a mi smo izdvojili neke od ideja koje bi vam mogle poslužiti da obradujete dragu osobu.

Historija 8. marta datira iz 1857. godine i perioda kada su žene, radnice u industriji tekstila i odjeće, izašle na ulice New Yorka zahtjevajući humaniji status u društvu - bolje radne uslove i plaću.

Bio je to znak da se u istoj muci ujedine hrabre žene diljem svijeta, što su i učinile izborivši se da postanu jednakije. Ipak, ovaj praznik danas je, nažalost, poprimio neku drugu dimenziju, no, mnogi ga koriste kao priliku da izmame osmijeh na lice voljenim ženama.

Ukoliko još uvijek ne znate šta biste poklonili bliskoj ženskoj osobi, donosimo vam 20 prijedloga, a koji su idealni i po tome što su made in BiH.

Ručno rađena pletena torbica

Torbice bh. brenda Borsetta rađene su od debelog pamuka, a još od samog pojavljivanja na našem tržištu, privukle su veliku pažnju zaljubljenica u ovaj modni dodatak. Sigurni smo da niti jedna dama neće ostati imuna na njih, a dolaze u različitim oblicima i bojama.

Udobnost s detaljima kulturne baštine

Na Instagramu profilu BulBul.Design nalaze se neki zaista unikatni komadi udobne odjeće, od majica kratkih rukava, do dukserica, a svi su inspirisani kulturnom baštinom što je idealan poklon za one koji su ljubitelji sličnog. Osim odjevnih komada mogu se pronaći i ruksaci, šolje, novčanici...

Ne može bez čokolade

Poznata je stvar da je pripadnicama nježnijeg spola jedna od najvećih gastronomskih opsesija čokolada. Ako svoju dragu žensku osobu želite iznenaditi jednom, no ne tako običnom, sigurni smo da će vas oduševiti profil Bashka. Osim okusom, ove čokolade su poslastica i za oči.

Njegujuće mlijeko za tijelo

Brend prirodne organske kozmetike Lumiere nudi neke od sjajnih proizvoda, a jedan od onih koji su oduševili dame je hranjivo mlijeko za tijelo. Mlijeko je na bazi bademovog ulja, ylang-ylanga i vanilije, a nesumnjivo će obradovati sve ljubiteljice ovakvih preparata.

Marama

Profil brenda iz Sarajeva Gisu Wear nudi neke zaista unikatne komade odjeće, kao i modnih dodataka, među kojima su najprepoznatljiviji marame/šalovi s kojim je ovaj mali biznis i započeo. Proizvodi su ručno rađeni, unikatni, a u njih je, vidi se, uloženo i puno truda i ljubavi što ih čini idealnim poklonom.

Cool ceker

Praktični, zanimljivi i korisni. Cekeri su zbog mnogo toga rado viđen modni dodatak, a mnoge dame ga nose čak i umjesto torbe. Upravo zbog toga mogu biti i pravi poklon. Na profilu Ceker za sve pronašli smo neke zanimljive dizajne, a vjerujemo da ćete njima uspjeti obradovati dragu damu, čak je i nasmijati.

Paketić (ali ne novogodišnji)

Bh. brend Brendo pravi zaista originalne poklon kutije, a koje se obično sastoje od stvarčica po želji - personalizirnog suvenira, često i nečega što možemo pojesti i popiti. Osim što je unikatan i drugačiji, sigurni smo i da je ovo izbor s kojim nema greške.

Ogrtač

Ponekad nema ništa bolje od udobne pidžame ili donjeg veša, a upravo to može biti i idealan poklon za voljenu osobu. Na stranici domaćeg brenda Alma Ras pronašli smo neke prelijepe komade, a posebno nam se dopao ogrtač u nježno-rozoj boji od viskoze. Sofisticirani detalj čipke daje mu posebnu notu elegancije i luksuza.

Prirodni balzam za usne

Profil Gea Heal, sebe i svoje proizvode opisuje kao "ljekoviti koncept njege tijela i duše", a sve je rađeno na prirodnoj bazi. Naš prijedlog je njihov balzam za usne od narandže.

Upečatljiv komad nakita

Prstenje je mnogim damama omiljeni modni dodatak, a onima koji vole nešto drugačije i šarolike komade, mogla bi se dopasti nova kolekcija koju je predstavio brend Neki nakit. Gotovo da se teško odlučiti za samo jedan.

Kaiš za torbu

Originalan poklon može biti i kaiš za torbu koji je proteklih godina izuzetno popularan modni dodatak. Osim što je praktičan, on može pomoći i da osvježite staru torbu, stoga je sigurno da ćete njima uspjeti obradovati voljenu damu. Unikatne dizajne pronašli smo na profilu Sharada.

Zlatni serum za lice

Njega lica jedna je od najbitnijih stavki beauty rutine svake žene. Jedan od proizvoda domaćih brendova koji je postao prepoznatljiv po kvaliteti i učinkovitosti je serum bh. kozmetičkog brenda Gloria. Kombinacija smilja, avokada, argana, marelice, makadamije, noćurka, koštica grožđa te suncokreta čine ovaj preparat "eliksirom mladosti".

Ruksak u koji može sve stati

Ukoliko tražite poklon za žensku osobu koja preferira ruksake naspram običnih torbi, pravi poklon možda se krije na Instagram profilu St.ranac. Ovi ruksaci izuzetno su praktični, kvalitetni, a mogu se kombinovati kako uz poslovne, tako i uz casual kombinacije i odlično će se uklopiti uz svaki stil. U svojoj ponudi, St.ranac ima i neke unikatne torbe.

Nakit s posebnim značenjem

Osim onog dekorativnog i "lijepog na oči" nakita, uvijek su posebni komadi koji sa sobom nose i neko značenje. Na profilu Fasada, može se pronaći nešto što odgovara upravo takvom opisu, a riječ je o unikatnim arhitektonskim komadima s motivima, primjerice, urbanističkih dijelova Mostara, Starog Mosta, Starog grada i slično.

Lijep šešir

Jedan od najstarijih brendova sa Baščaršije Hrapović nedavno je renovirao svoju radnju, a u njoj nudi prelijepe ručno rađene šešire. Nema sumnje da je ovo idealan poklon koji će vašoj voljenoj dami dodati dozu elegancije uz svaku kombinaciju.

Da noge uvijek budu tople

Vunene pape koje zovemo još i priglavke možda nisu najljepše na svijetu, ali su jedine koje u hladnim zimskim noćima mogu ugrijati naše noge. Unikatne primjerke pronašli smo na stranici Bogda rukotvorine, a u prodaji se mogu pronaći u Bazedržanu.

Za ljubiteljice Merlina

Muzički čarobnjak iz Sarajeva Dino Merlin je mnogima omiljeni pjevač, a upravo zbog toga jedan od najboljih poklona za njegove ljubiteljice moglo bi biti nešto sa njegovim stihovima. Na profilu Magaze pronašli smo majice, dekorativne postere, maskice za mobitele, nakit, svijeće i brojne druge zanimljive stvarčice.

Ukras za kosu

Jedan od omiljenih ukrasa za kosu kod mnogih žena su scrunchiesi, odnosno upečatljive gumice koje su bile popularne 80-tih. Danas ih ponovo nose i brojne poznate dame, a za razliku od običnih gumica, super stvar je i ta što neće oštetiti kosu. Neke zaista lijepe primjerke pronašli smo na profilu Tintilinić.

Rokovnik

Bilo da je u pitanju škola, fakultet ili posao, rokovnik je gotovo neizostavan dodatak, a oni koji ga rado koriste sigurno bi se obradovali nekom zanimljivom dizajnu istog. Bez obzira volite li šarolike dizajne ili one jednobojne, na profilu Rokovnici Mersi svako može pronaći nešto za sebe.

Komad unikatnog posuđa

Predmeti koje svakodnevno koristimo uopće ne moraju biti dosadni, a to dokazuje i Shmizla art koji na svom profilu nudi unikatne komade posuđa, čak i sa šaljivim natpisima. Sigurni smo da bi neki od njih mogli izmamiti osmijeh na licu vama drage dame.

Na kraju, sutrašnji dan obilježiti će i ulični prodavači cvijeća, kao i same cvjećare, koji nam za ovakve dane uvijek mogu "priteći" u pomoć za mali znak pažnje.

Ipak, treba imati na umu i da kupovanje poklona nije mjerilo ljubavi, a postoji hiljade drugih načina na koje taj čin možete pokazati voljenoj osobi.

68