Obilježavanje 8. marta
31

Prošetali smo ulicama Mostara: Cvijeće na svakom koraku, žene večernju proslavu ne dovode u pitanje

G. Š.
(Foto: G. Š./Klix.ba)
U povodi Međunarodnog Dana žena prošetali smo sunčanim ulicama Mostara i uvjerili se da u ovom gradu vlada prava praznična atmosfera, susrećući na svakom koraku žene sa cvijećem u rukama, ali i zadovoljne trgovce koji su uličnom prodajom uvelike popravili svoj budžet.

Mnoge žena koje smo sa susreli na gradskim ulicama su nam kazale kako su cvijeće dobile na poslu koji im je danas završio ranije, te da će ovaj dana sa svojim društvom proslaviti večeras u posebnom ambijentu nekog od ugostiteljskih objekata, kako tradicija 8. marta u Mostaru i naleže.

Da se u tradicionalnoj proslavi Dana žena u tom gradu posvećuje velika pažnja potvrdili su nam voditelji ugostiteljskih objekata koji su za večeras pripremili poseban program, zbog čega su uglavnom svi popunili rezervacije, čak i deset dana prije, jer osmomartovsku proslavu, kako kažu Mostarke ne dovode u pitanje.

Tradiciju 8. marta čuva i 29-godišnju Mihaelu iz Čitluka koja je prije sedam godina preuzela porodični posao ulične prodaje cvijeća, te je za ovaj dana, sedmicu dana pripremala aranžmane kako bi na Španskom trgu u najvećem hercegovačkom gradu danas imala ponudu za svačiji džep.

"Ovo je dan kad zaista najviše u godini zaradim, jer cvijeće za 8. mart kupuju sve generacije. Najviše se prodaju karanfili i ruže na komad, ali dosta njih traži i posebne cvjetne aranžmane", kaže Mihale za Klix.ba.

Iako ovaj dan provodi radno ona je, kako nam kaže, zadovoljna jer je prodaja cvijeća uspješna, a od kupaca cvijeća ni sama ne zna koliko je dobila danas čestitki i bakšiša.

Ističe da je cijena karanfila 3KM, ruže 6 KM, dok su cijene cvjetnih aranžmani formirane od 20 KM na dalje kako je bilo i prošle godine što su i neki kupci primijetili, pa je zbog toga novčano nagradili prilikom plaćanja.

"Svi koji dolaze kupiti cvijeće čestitaju mi Dan žena a mnogi od njih mi ostave i bakšiš kako bi se počastila na ovaj dan", kaže nam vidno zadovoljna ulična prodavačica cvijeća, koja će u večernjim satima 8. mart proslaviti sa svojim prijateljicama u jednom ugostiteljskom objektu.