Udaraju u panele
24

Appleovi uposlenici imaju problem s kretanjem zbog previše stakla u novom kampusu

Klix.ba
Appleovi uposlenici počeli su se nedavno seliti u novi futuristički kamp tehno giganta, poznat kao Apple Park. Međutim, već prvih dana na novom radnom mjestu mnogi se suočavaju s problemima u kretanju zbog previše stakla u objektu.

Više od 12.000 uposlenika nazivat će Apple Park svojim domom, zbog čega bi ogromni stakleni i zakrivljeni paneli mogli predstavljati potencijalnu opasnost za njih. Kako pišu svjetski mediji, desetine Appleovih uposlenika udaralo je u staklena vrata i ulaze prilikom kretanja Apple Parkom. Mnogi gube orijentaciju unutar objekta zbog velikih staklenih panela.

Jedan Appleov uposlenik navodno je zadobio ozbiljne posjekotine zbog udara u staklo, dok ih se još sedam lakše povrijedilo zbog udara glavom u staklena vrata.

Iz Applea se još niko nije zvanično oglasio povodom ovih problema, niti puštaju bilo koga u kampus osim posebnih gostiju.

Podsjećamo, Apple Park se prostire na površini od 708.200 metara kvadratnih. Solarni krov ove građevine od 17 megavata jedan je od najvećih na svijetu, a zgrada ima prirodnu ventilaciju. Apple Park posjeduje blizu 9.000 stabala i šetalište duže od tri kilometra, a za uposlenike je izgrađena i teretana.

Preminuli direktor Applea Steve Jobs uporedio je novo sjedište sa svemirskim brodom kada je predložio njegovu izgradnju vijeću Cupertina 2011. godine. Njegov interes za dizajn je utjecao na izgled zgrade.