Isprobajte trik
37

Volite jaja "na oko"? Evo zašto trebate dodati malo vode prilikom prženja

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kako bi spremili savršeno pržena jaja "na oko" može vam pomoći trik podijeljen na TikToku.

Prilikom spremanja jaja često se ispostavi da je bjelance sirovo, a kako bi se održala ravnoteža gdje je bjelance potpuno kuhano, a žumance tečno, prilikom spremanja jaja potrebno je dodati vodu, zbog čega će prženje više biti kao kuhanje na pari.

Kako spremiti jaja "na oko" - zagrijte tavu, ulijte malo ulja i pržite jaja nekoliko sekundi i čim bjelance počne da "gubi" providnost, dodajte vodu. Nastavite da kuhate jaja ispod poklopca.

@seanjimminsonfitness Fried egg hack! 🍳 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ How would you rate this hack? ⬇️ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Tag someone who makes terrible fried eggs ⏬ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #fyp #foryoupage #hack #egghack #lifehack ♬ Spinnin - Connor Price & Bens

Uzevši u obzir da će voda u kombinaciji s uljem izazvati prskanje, tavu obavezno prekrijte poklopcem. Poklopac vam istovremeno može poslužiti da naspete vodu kao što je prikazano na snimku s TikToka.

Alternativno, možete zagrijati tavu, a zatim sipati tanak sloj vode na dno tako da prekrije tavu. Kada voda proključa, razbijte jaja da se žumance ne bi raširilo, smanjite vatru, poklopite i kuhajte dvije minute.