Vitamini topivi u mastima
15

Neke vrste povrća su zdravije ako ih jedete nakon procesa kuhanja

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Povrće je neizostavni dio ljudske ishrane i trebali bismo ga u jesti u većim količinama. Iako je zdravo jesti povrće, važno je znati da neke vrste povrća gube određene hranjive tvari tokom procesa kuhanja, ali istovremeno neke vrste su zdravije kada prođu termičku obradu.
Ne postoji pogrešan način za konzumaciju povrća. Uglavnom ga je bolje jesti sirovog, ali to nije uvijek slučaj. Neke vrste povrća su bolje kada ih kuhate zato što to se količina vitamina, antioksidanasa i minerala može bolje apsorbirati u vašem organizmu.

Vitamini koje možemo pronaći u povrću mogu biti topivi u masti i topivi u vodi. Vitamini topivi u mastima uključuju vitamine A, D, E i K su stabilniji, dok su vitamini topivi u vodi, vitamin C i vitamin B, osjetljiviji na kuhanje. Stoga povrće koji imaju veću količinu vitamina C i B, radije jedite sirove, a one topive u masti jedite u kuhanom obliku.

Studija iz časopisa ‌Nutrition and Food Science navela je da povrće bogato vitaminom C tokom kuhanja izgubi između devet i 55 posto vitamina C.

Povrće koje je zdravije jesti sirovo su: prokulice, brokule, špinat, zelena salata, kelj, grah i grašak. Povrće koje ima najviše antioksidansa u sirovoj verziji su: bijeli luk, špinat, korijen peršuna i prasa.

Povrće čiji antioksidansi postaju biorasploživiji kada ih kuhate su: mrkva, krompir, batat, šparoge, paradajz, cvekla, karfiol, tikva i repa. Važno je istaknuti da vaš organizam može bolje apsorbirati beta-karoten iz kuhanog povrća, poput mrkve, batata i tikve nego iz sirovog.

Međutim, ukoliko volite više kuhano povrće, onda ga radije tako i jedite jer u svakom slučaju ga je bolje jesti kuhanog nego izbjegavati.

Prema registriranoj dijetetičarki Shayni Komardijetetičarki, povrće gubi svoje hranjive tvari kada se dugo kuha, a konzumiranje previše prekuhane i prerađene hrane može dovesti do hroničnih zdravstvenih problema.