Koristan savjet
93

Kako jaja duže zadržati svježima? Evo gdje biste ih trebali čuvati

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Slavna britanska kuharica Mary Berry otkrila je kako jaja zadržati duže svježima, a sve se svodi na to gdje ih čuvate.

U svojoj kuharici "Complete Cookbook" je napisala: "Čuvajte jaja u kutiji u frižideru (dalje od jake hrane kako ne bi upijala ukuse i mirise kroz svoje ljuske). Ako ih stavite šiljatim krajem nadole, žumance će ostati u središtu bjelanca. Uvijek ih koristite do roka upotrebe".

Još jedan savjet koji je navela Jenna Kelly, stručnjakinja iz Essential Food Hygiene Velike Britanije preporučuje da jaja ne treba čuvati u vratima frižidera, već na polici.

Objasnila je zašto: "Preporučuje se da se što prije pohranjuju u frižider – izbjegavajući bilo kakvu promjenu temperature jer to može uzrokovati kondenzaciju na ljusci što zauzvrat može uzrokovati probleme s bakterijama".

"Izbjegavajte da stavljate jaja blizu zadnjeg dijela frižidera gdje temperature mogu biti niže. Čuvajte jaja u glavnom dijelu frižidera, a ne u vratima", napomenula je.

Također je primijetila da su vrata zapravo najtopliji dio frižidera, jer temperatura raste i snižava se kada se otvore i zatvore. Zbog toga neki profesionalci također kažu da biste trebali izbjegavati i stavljanje mlijeka u odjeljak na vratima.