Komentari (99)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Hvala za ovaj clanak. Ja imam celijakiju koja mi je dijagnosticirana kad sam imala tri godine. Bezglutenski proizvodi su jezivo skupi, ali situacija se popravalja, sporo ali ipak popravlja. Kod nas je gluten jos uvijek zanemarena prica. Mozete godinama ici lijecniku zbog anemije, stitne zlijezde, depresije, ili problema s kozom ali se on nece sjetiti poslati vas na testiranje da vidi jeste li alergicni na gluten.
@AndjaTG alergija na gluten nije celijakija, celijakija je intolerancija na gluten
@AndjaTG Probaj Speltu ( brasno). Napravi domaci hljeb-kruh od ovog brasna pa ces vidjet. Njemacki se zove Dinkel.
PRIKAŽI ODGOVORE (3)
Nije samo problem celijakija nego opcenito intolerancija raznoraznih namirnica. Najizrazeniji su mlijeko, jaja, soja, zitarice poneke, itd. Moze se testirat pomoci krvi. Ti testovi su skupi sam covjek mora platit. Naravno sve te moderne intolerancije su proizvod moderne modificirane hrane, brzog zivota, stresa.... a sve ovo ima naci na internetu.
Poceo sam jesti hranu bez glutena prije mjesec koliko god sam u mogućnosti. Mogu vam reći da ima rezultata - veoma brzo sam smršao 5 kila. Količinski isto jedem kao prije. Radio sam nalaze prije te ishrane i bili su solidni, pa ćemo vidjeti uskoro kakvi će biti bez glutena.
A Šta sa ovim: GLUTEN NIJE OPASAN! "Znanstvenici s Harvarda otkrili šokantan obrat. straživanje je analiziralo 30 godina zdravstvenih podataka od ukupno 200.000 sudionika, i nije pronašlo nikakve negativne posljedice glutena po zdravlje..."
Edit: link za članak sa Harvarda: https://www.jutarnji.hr/life/znanost/prehrana-bez-glutena-opasna-je-po-vase-zdravlje-znanstvenici-s-harvarda-proucavali-je-li-zdravija-otkrili-sokantan-obrat/5753467/
@Mexo Mexo.......................ja im nevjerujem jer od njih mislim amerike i ide najveci broj proizvoda iz GM hrane...oni brane svoje a naucnici su uvijek spremni prodati dusu ako imaju od toga koristi...tako da im nevjerujem
Ne mozes imati sve, osim ako nisi hipohondričan. I kvačice na tastaturi. Svaku noć prije spavanja razmišljam o vama neradnicima sa balkana i pitam se kako vazda pomemite ove trubadurske priče. Ma odoh po led, ne da mi se više.
savremeno sranje.
ja sam 12 godina imao celijakiju a to je jako tesko u bosni uz bosanskubplatu i stanje u bosni po pitanje celijakije
Za ovo se odavno znalo da stetna a koliko nargila stetna i kako se prenose bolesto kako se djeca truju to nista, jer donosi profit i gohvno da razmete oni mi smrkali.
ovaj hljeb na slici izgleda preukusno
Pa prema ovom tekstu svi prehrambeni proizvodi se trebaju praviti bez glutena... Vjerovatno ce tako biti za 10 godina...
Postoji razlika između celijakije i blaže osjetljivosti na gluten. Ljudi koji imaju celijakiju prilično brzo to skontaju jer im imunološki sistem žestoko reagira na gluten i uništi površinu crijeva, imaju redovan proljev itd... Kad se saberu ljudi koji boluju od celijakije + oni koji su osjetljivi na gluten, oni su opet u manjini, u vrh glave 10% ljudi. Većina ljudi može jesti gluten bez problema.
Mislim da su glavni uzrocnici glutenske alergije modificirana i nezdrava ishrana pogotovu ona koja je prepuna razno - raznih konzervanasa i umjetnih boja.Moj dobar prijatelj dok je bio ovdje u BiH bio dobar i zdrav.Igrao je sigurno 10 godina fudbal u amaterskoj ligi sto znaci nikad slab.Kad je uz rat otisao vani imao je sve vise i vise problema i spao bio na umiranje i sad se jedva odrzava u zivotu zbog te alergije.Pitanje kako da 30 godina zivota nema problema a sad sa 35 ja
I dedo im je bio osjetljiv na gluten...
...opet moram kod Gojka...eeeh
To u gornjem članku važi samo za osobe koje imaju taj gen odnosno nasljednu, netoleranciju na gluten. Mnogo je slučajeva da osobe koje redovno jedu hljeb osjete vrlo slične simptome pa pomisle da su osjetljivi na gluten. Iz ishrane izbace samo kupovni i domaći hljeb pravljene sa kupovnim kvascem, i simptomi su nestali, iako su nastavili jesti tjesteninu i kolače. Modern kvasac je industrijski proizveden i jako izmjenjen u odnosu na kvasce koji se nalaze u prirodi.
Kvasac je kvasac ja kvasac. To je jebena gljivica. Nista vise. Zivi organizam koji u prisustvu secera i vode "prdi" one rupice u hljebu. Ovi sto im bude lakse osjete promjene jer dovedu u red ishranu. Pa prestanu sopati grickalice i jesti "jer je vrijeme" a pocnu paziti sta i koliko jedu te omoguce probavnom sistemu da radi svoj posao a ne da izbacuje polusvarenu hranu. 6 metara tankog i metar i po debelog crijeva mora hrana proci - i citavom duzinom se vari.
@geraldklix Po potrebi, moze cak da se vrati iz rektuma u debelo crijevo i da se nastavi varenje. Jer probavni sistem nije tu da ti hrana bude ukusna nego da se ne umre od gladi.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)