Spasioci na terenu
1

Još uvijek ni traga helikopteru iranskog predsjednika: Kiša, magla i temperature ispod nule otežavaju potragu

M. G.
Foto: X
Foto: X
Iako još uvijek nije jasno šta se tačno dogodilo s helikopterom u kojem je bio iranski predsjednik Ebrahim Raisi, na društvenim mrežama pojavila se posljednja fotografija helikoptera, prije nego što je letjelica nestala u istočnom Azerbejdžanu, kao i fotografije spasilačkih ekipa.
23:50 U planinskoj regiji Irana, gdje se u nedjelju popodne srušio helikopter s iranskim predsjednikom, prošlo je jedan iza ponoći u trenutku pisanja ovog teksta.

Prošlo je otprilike oko 12 sati otkako su vlasti izgubile kontakt s helikopterom. Tokom dana, potragu su ometali gusta magla, jaka kiša i snažan vjetar, a sada potragu dodatno otežavaju mrak i temperature ispod nule, te povremeni pljuskovi.

Iranska državna agencija objavila je video s mjesta potrage koji pokazuje teške vremenske uslove s kojima se spasioci suočavaju. Sudbina iranskog predsjednika, kao i ostalih koji su se nalazili u helikopteru još uvijek nije poznata.

23:08 Rusija je spremna da pruži svu neophodnu pomoć u potrazi za nestalim helikopterom i istrazi o razlozima incidenta, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

22:10 Potpredsjednik Irana Mohammad Mokhber predsjedavao je sjednicom koja je imala za cilj mobiliziranje svih potencijala i kapaciteta vlade za pronalaženje Raisijevog helikoptera i njegove pratnje u sjevernim regijama iranske provincije Istočni Azerbejdžan.

Mokhber je naredio ministru zdravlja Bahramu Einollahiju i zamjeniku predsjednika za izvršne poslove Mohsenu Mansouriju da otputuju u regiju gdje se vjeruje da je helikopter pao kako bi nadgledali operacije potrage i spašavanja u toj oblasti.

21:47 Iranska državna agencija objavila je da je otkriveno tačno mjesto pada helikoptera, pa izbrisala objavu.

21:10 Turska šalje opremu za potragu i spašavanje kako bi pomogla u pronalaženju iranskog predsjednika i ministra vanjskih poslova.

Helikopter za noćnu potragu i spašavanje, 32 pripadnika osoblja i šest vozila poslani su u zemlju, saopćila je državna agencija za katastrofe.

Dodatnih 15 spasilaca stavljeno je u pripravnost u slučaju da zatrebaju, dodaje se.

20:50 Evropska unija kaže da je aktivirala svoju uslugu mapiranja brzog odgovora, poznatu kao Copernicus, kako bi pomogla u potrazi za srušenim helikopterom.

Sistem Copernicus pruža proizvode za mapiranje zasnovane na satelitskim snimcima.

20:46 Iranski humanitarni pokret Crvenog polumjeseca demantovao je izvještaj državne televizije o pronalaženju srušenog helikoptera.

20:31 Spasilački timovi pronašli su helikopter koji se srušio, javila je iranska državna televizija

Još uvijek nema ažuriranja o stanju onih koji su bili u njemu.

20:16 Kontakt sa jednim od putnika i jednim od članova posade helikoptera predsjednika Raisija je ostvaren "u više navrata", rekao je iranski zvaničnik za državnu TV.

Zvaničnici kažu da su uspjeli uspostaviti kontakt sa nekim od putnika u helikopteru, što budi nadu u uspjeh misije traganja i spašavanja, prenosi CNN.

19:51 Organizacija Crvenog polumjeseca u Iranu saopćila je da niko od njenih radnika nije nestao tokom spasilačke akcije u oblasti pada helikoptera sa predsjednikom Ebrahimom Raisijem.

19:35 Spasioci će stići do moguće lokacije helikoptera iranskog predsjednika u roku od pola sata, navodi Tasnim News. Na X-u je objavljena snimka spasioca.

19:09 Tri spasilačka radnika u potrazi za srušenim helikopterom su nestala, rekao je portparol Crvenog polumjeseca.

18:54 Život iranskog predsjednika Ebrahima Raisija je u opasnosti nakon pada helikoptera, u kojem je sa njim bio i ministar vanjskih poslova Hosein Amirabdolahijan, rekao je Reutersu iranski zvaničnik.

"I dalje se nadamo, ali informacije koje dolaze sa mjesta nesreće su veoma zabrinjavajuće", rekao je zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

18:29 Nove vijesti se očekuju se ubrzo, jer spasilački tim prilazi mjestu nesreće, prenosi Iran Observer.

18:25 Potraga za nestalim helikopterom i dalje je bezuspješna jer se noć spušta na područje pretrage. Nove spasilačke ekipe i penjači pridružili su se naporima na terenu, ali je zračna potraga morala biti prekinuta zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Sve spasilačke operacije trenutno se provode isključivo sa zemlje.

18:13 Predsjednik Alijev je rekao da je Azerbejdžan spreman pružiti svu moguću podršku Iranu u vezi sa helikopterskom nesrećom u kojoj se nalazio Raisi.

18:06 Neimenovani iranski zvaničnik rekao je Reutersu da su životi predsjednika i njegovog ministra vanjskih poslova "u opasnosti" nakon "sloma".

Do sada su iranski državni mediji izvještavali da je helikopter predsjednika Ebrahima Raisija bio prisiljen na "tvrdo slijetanje".

18:01 Helikopter je poletio nakon otvaranja brane Keys Kalasi. Među putnicima helikoptera, osim Ebrahima Raisija, bili su i ministar vanjskih poslova Hossein Amirabdolakhian, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati i nekoliko drugih, navodi agencija "Irna".

Podsjetimo, Raisi je otputovao u iransku provinciju Istočni Azerbejdžan.

U Raisijevom konvoju bila su tri helikoptera, od kojih su dva sa ministrima i zvaničnicima sigurno stigla na odredište, prenosi agencija Tasnim.

Navodi se da su neki od predsjednikovih saputnika u helikopteru uspjeli kontaktirati kontrolni centar, te da je to povećalo nadu da će se ovaj incident završiti bez žrtava.

Spasilačke snage Crvenog polumjeseca i dodatne vojne i policijske snage pokrenule su masivnu operaciju kako bi pronašli helikopter nakon prvih izvještaja o mogućem padu, prenosi Tasnim.

Na teren je poslato 16 spasilačkih ekipa, ali će zbog neprohodnosti terena i nepovoljnih vremenskih uslova, posebno jake magle, operacija potrage i spašavanja potrajati neko vrijeme, piše IRNA.