To u gornjem članku važi samo za osobe koje imaju taj gen odnosno nasljednu, netoleranciju na gluten. Mnogo je slučajeva da osobe koje redovno jedu hljeb osjete vrlo slične simptome pa pomisle da su osjetljivi na gluten. Iz ishrane izbace samo kupovni i domaći hljeb pravljene sa kupovnim kvascem, i simptomi su nestali, iako su nastavili jesti tjesteninu i kolače. Modern kvasac je industrijski proizveden i jako izmjenjen u odnosu na kvasce koji se nalaze u prirodi.
Kvasac je kvasac ja kvasac. To je jebena gljivica. Nista vise. Zivi organizam koji u prisustvu secera i vode "prdi" one rupice u hljebu. Ovi sto im bude lakse osjete promjene jer dovedu u red ishranu. Pa prestanu sopati grickalice i jesti "jer je vrijeme" a pocnu paziti sta i koliko jedu te omoguce probavnom sistemu da radi svoj posao a ne da izbacuje polusvarenu hranu. 6 metara tankog i metar i po debelog crijeva mora hrana proci - i citavom duzinom se vari.
@geraldklix Po potrebi, moze cak da se vrati iz rektuma u debelo crijevo i da se nastavi varenje. Jer probavni sistem nije tu da ti hrana bude ukusna nego da se ne umre od gladi.
Prikaži sve komentare (99)