U čemu je tajna?
27

Znate li zašto sve dijete s niskim udjelom ugljikohidrata ne pomažu u procesu mršavljenja

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Nisu sve dijete s niskim udjelom ugljikohidrata napravljene na isti način kada je u pitanju gubitak težine, pokazuje studija.

Dijeta koja je još uvijek sadržavala neke rafinirane ugljikohidrate ili se oslanjala na proteine ​​iz mesa zapravo je uzrokovala da ljudi nagomilaju kilograme, otkrili su istraživači sa Univerziteta Harvard.

"Samo dijete s niskim udjelom ugljikohidrata koje su naglašavale biljne proteine ​​i masti, kao i cjelovite žitarice, pomogle su ljudima da pomjere zastoj", rekli su.

Vodeći autor studije Binkai Liu rekao je da kvalitet dijete s niskim udjelom ugljikohidrata može igrati ključnu ulogu u moduliranju dugoročne promjene težine.

"Samo dijete s malo ugljikohidrata koje su naglašavale visokokvalitetne proteine, masti i ugljikohidrate iz cjelovitih žitarica i druge biljne hrane bile su povezane s manjim debljanjem", navode.

Dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata ograničava unos ugljikohidrata poput tjestenine, hljeba i slatke hrane. Prethodna istraživanja su sugerirala da dijete koje to čine mogu pomoći ljudima da izgube težinu i kontroliraju razinu šećera u krvi.

Najnovija studija, objavljena u JAMA Network Open, analizirala je podatke više od 123.000 odraslih kako bi utvrdila da li vrsta dijete s niskim udjelom ugljikohidrata utječe na gubitak težine.

Istraživači su pratili ljude na dijeti s niskim udjelom ugljikohidrata koja je naglašavala ili bjelančevine i masti na bazi mesa i rafinirane ugljikohidrate poput bijelog hljeba ili biljne proteine ​​i zdrave masti.

Dijeta je procjenjivana svake četiri godine putem upitnika. Oni koji su jeli najmanje rafiniranih ugljikohidrata imali su veći gubitak težine, a oni koji su jeli najviše dobili su najviše kilograma. Razlike su bile veće kod ljudi koji su već bili gojazni, rekli su istraživači.