Obratite pažnju
3

Vrijeme vaših dnevnih obroka je bitno: Novo istraživanje pokazuje kako utječe na mršanje

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Vrijeme kada jedete vaše dnevne obroke može imati značajan utjecaj na vaš organizam, a novo istraživanje je pokazalo da konzumiranje hrane kasnije u danu povećava glad, a istovremeno smanjuje količinu energije koja se koristi dok ste budni.

Konzumiranje obroka svaki dan u isto vrijeme može biti priličian izazov. Međutim, važno je voditi računa o tome kada jedete kako biste osigurali da vaše tijelo ostane što zdravije. Naučna istraživanja nam pokazuju da vrijeme naših obroka može utjecati na naše ciljeve mršavljenja, a posebno da jedenje kasnije uveče može otežati gubitak težine .

Na primjer, u jednoj maloj studiji od 20 osoba objavljenoj u Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, otkriveno je da su oni koji su večerali u 21 sat u odnosu na one koji su jeli u 18 sati imali viši nivo šećera u krvi sljedećeg jutra, zajedno sa manje oksidacije masti. Druga studija, objavljena u Nutrients , otkrila je da jedenje kasnije uveče može uticati na vaš gubitak težine jer sposobnost vašeg tijela da sagorijeva kalorije može biti niža noću nego tokom ostatka dana.

Povrh ovog prethodnog istraživanja, nova studija je također otkrila da jedenje kasnije u toku dana može utjecati na vaš metabolizam i hormone gladi, što zauzvrat može utjecati na gubitak težine.

U novoj studiji koja je objavljena u Cell Metabolism, istraživači su proveli randomizirano, kontrolirano, unakrsno ispitivanje koje je sagledalo učinak koji je kasnije konzumiranje hrane imalo na glad, kao i na debljanje i gubitak težine.

Otkrili su da jedenje kasnije u danu povećava glad, a istovremeno smanjuje količinu energije koja se koristi dok ste budni. U stvari, prema Medscapeu, jedenje četiri sata kasnije nego inače može utjecati na razinu vašeg apetita i brzinu sagorijevanja kalorija, kao i na skladištenje masti i potencijalni gubitak težine.

Nalazi u ovoj studiji pokazuju koliko je važno održavati stabilnu brzinu metabolizma dosljednim jedenjem u redovnim intervalima. Za razliku od rastuće popularnosti dijetalnog posta, redovan interval obroka od 3 do 4 sata je i dalje idealan za održavanje šećera u krvi na normalnim razinama, a metabolizam u stalnoj brzini.

Osim pravilnog rasporeda obroka, najbolji način da smršate (ili spriječite rizik od gojaznost) je da imate dobro izbalansiranu ishranu u redovnim, dosljednim intervalima.