Zaustaviti gladovanja
41

Kralj Charles za 75. rođendan pokreće projekat za borbu protiv siromaštva u hrani

L. S.
Britanski kralj Charles III na svoj rođendan pokreće Coronation Food Project za borbu protiv siromaštva i smanjenje otpada.

Sa svojom suprugom, kraljicom Camillom, Charles će svoj rođendan provesti u posjeti centru za distribuciju viška hrane.

Također će se sastati s predstavnicima velikih britanskih supermarketa kako bi vidio kako njegov projekt može pomoći u preraspodjeli hrane koja bi inače otišla u otpad.

Projekat Coronation Food, koji ima za cilj da zaustavi gladovanje ljudi, već je najavljen u časopisu The Big Issue, koji obično prodaju ulični prodavači, od kojih su mnogi beskućnici.

"Potreba za hranom je stvaran i hitan problem kao i rasipanje hrane, i ako bi se mogao pronaći način da se premosti jaz između njih, onda bi to riješilo dva problema u jednom. Velika mi je nada da će ovaj projekat Coronation Food Project pronaći praktične načine da učini upravo to - spasiti više viška hrane i podijeliti je onima kojima je najpotrebnija", rekao je Charles.

Naime, prema projektu, 14 miliona ljudi u Britaniji suočava se s nedostatkom hrane, a rastući troškovi života još više su gurnuli u siromaštvo hrane. Upravo projekat Coronation Food ima za cilj da podrži isporuku 200 miliona obroka ljudima koji se suočavaju sa nesigurnošću hrane u Velikoj Britaniji.