Smanjite unos soli
29

Ovih pet začina pomoći će vam da brže riješte masnih naslaga sa stomaka

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ukoliko želite potaknuti rad vašeg metabolizma i skinuti višak masnih naslaga sa stomaka, u svoju svakodnevnu ishranu trebali biste uvrstiti više začina, a što manje soli.
Nedavna bihevioralna studija koja je podučavala odrasle da obogaćuju obroke biljem i začinima umjesto soli dovela je do smanjenja konzumacije natrija za gotovo 1000 miligrama dnevno.

Đumbir

Legenda kaže da je kineski filozof Konfučije jeo đumbir uz svaki obrok, a sada postoji znanost koja sugeriše da đumbir može poboljšati niz gastrointestinalnih simptoma. Osim što liječi bolove u trbuhu, studija objavljena u Journal of Gastroenterology and Hepatology navodi da đumbir ima sposobnost ubrzavanja pražnjenja želuca.

Biber

Biber se vijekovimma koristi u istočnjačkoj medicini za liječenje brojnih zdravstvenih stanja, uključujući upale i stomačne probleme. Također, nedavna studija na životinjama otkrila je da neki sastojci u biberu također mogu imati sposobnost suzbijanja stvaranje novih masnih stanica.

Cimet

Cimet sadrži snažne antioksidanse zvane polifenoli za koje je dokazano da mijenjaju sastav tijela i poboljšavaju osjetljivost na inzulin. Dodatak cimeta u prehrani smanjuje nakupljanje sala na trbuhu. Također, dodavanje velike kašike cimeta obroku može pomoći u stabilizaciji šećera u krvi i spriječiti skokove inzulina.

Kajenska paprika

Kajenska čili paprika dokazano smanjuje salo na trbuhu, potiskuje apetit i potiče termogenezu – sposobnost tijela da sagorijeva hranu kao energiju. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition otkrila je da dnevna konzumacija kajenske paprike poboljšava gubitak masnih naslaga na stomaku.

Sjemenke gorušice

Naučnici s Oxforda otkrili su da konzumacija jedna kašičice senfa može potaknuti metabolizam do 25 posto nekoliko sati nakon jela. Studija objavljena u Asian Journal of Clinical Nutrition otkrila je da je visceralno masno tkivo štakora hranjenih čistom svinjskom mašću smanjeno kada je prehrani dopunjeno uljem gorušice.