Vremešni rekreativac
17

Djed postao heroj teretane, a tajna je uspjeha u njegovoj odjeći

DP
Teretane su mjesta gdje uglavnom dolaze mlade i sredovječne osobe, a priča o čovjeku koji je u desetom desetljeću života počeo vježbati ovih dana obišla je svijet.

Kada je Lloyd Black prvi put zakoračio u teretanu, privukao je puno začuđujućih pogleda. Došao je u svojoj radnoj odjeći i htio se pridružiti ostalim članovima kluba. Vjerovao je da će mu vježbanje pomoći da stekne snagu i smanji bolove koji su ga ometali u obavljanju svakodnevnih kućnih poslova.

Njegova posvećenost treninzima bila je inspiracija mnogim polaznicima. Početkom mjeseca proglašen je za najboljeg člana fitness kluba u januaru.

"Pokazao je puno napretka tokom prošle godine. Dolazi najmanje tri puta sedmično, a nekada i češće", kaže direktorica fitness centra koja ga je i predložila za mjesečnu nagradu.

Pored godina, njegova odjeća privlači pažnju mnogih članova. Black tokom hladnih dana oblači zimski kombinezon, a kada je toplo vrijeme nosi omiljene hlače s tregerima.

"Razlog zbog kojeg nosim kombinezone je jednostavan - kada se previše trudim, imam poteškoća podići hlače", objašnjava šaljivdžija i dodaje da su kombinezoni jako udobni i topli.

Kada je počeo s treninzima na traci, maksimalno je mogao hodati oko 10 minuta u kontinuitetu. Danas bez problema korača i do 30 minuta u kontinuitetu. Poboljšale su se i njegove kardiovaskularne sposobnosti pa je u međuvremenu počeo podizati tegove. Tokom treninga koristi sprave, a omiljene su mu za jačanje nogu i nadlaktica. Stekao je nužno iskustvo po sada dijeli savjete novim članovima kluba.

"Black je omiljena osoba u teretani i naš veliki prijatelj. Pomaže starijim članovima koji počinju s treninzima i objašnjava kako funkcioniraju sprave. Sa svima želi razgovarati, a ne možete ne primijetiti njegovu zanimljivu odjeću", kaže Seaman.

Nakon nekoliko mjeseci redovnog vježbanja, Black je u stanju pokositi sedam hektara travnjaka oko svoje kuće u Alabami. Posao u radionici za obradu drveta lak je kao dječja igra. Kako dani odmiču osjeća sve manje tegoba, a jedino što ga muči je slabiji sluh.

"Vježbanje u teretani nije uvijek ugodno iskustvo, a dobro se osjećam tek nakon završetka treninga. Već na početku treninga shvatite koliko je fizička aktivnost važna da bi se sačuvalo zdravlje",  objašnjava Black, a prenosi Today.

Otkako je primio mjesečnu nagradu, njegova priča postala je viralna na internetu. Ipak, direktorica centra nije iznenađena popularnošću vremešnog rekreativca.

"Black kaže da prije nego što ustane iz kreveta radi vježbu koja simulira vožnju biciklom. To mu pomaže da se brzo probudi i lako ustane. On je dokaz da su godine samo broj i da za redovnu fizičku aktivnost uzrast nije važan"; objašnjava Seaman.

Ponosan je na činjenicu što je inspirirao mnoge ljude i postao poznat širom planeta, ali priznaje da mu to nije bila namjera kada je prvi put otišao u teretanu.