Uznemirujuće otkriće
14

Prisutnost štetnih materija u zraku povećava rizik od abortusa

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zagađenje zraka jednako je loše kao i pušenje kada je riječ o povećanom riziku od pobačaja, kažu naučnici.

Istraživači su rekli da je ovo otkriće uznemirujuće i da se koncentracija toksičnih materija u zraku mora smanjiti kako bi se zaštitilo zdravlje novih generacija, prenosi The Guardian.

Već je poznato da zagađenje zraka šteti fetusu tako što povećava rizik od prijevremenog porođaja i niske porođajne težine, a nedavna istraživanja su također pronašla štetne čestice u placentama nekoliko žena.

Naime, utjecaj dugotrajnog izlaganja zagađenom vazduhu na rizik od pobačaja i prethodno je analiziran. Tačnije, studije u Brazilu, Italiji i Mongoliji su pronašle poveznicu između štetnih čestica i abortusa.

Međutim, najnovija studija je prva koja procjenjuje utjecaj kratkoročne izloženosti zagađenom zraku trudnica. Utvrđeno je da zagađenje azot-dioksidom, koji je uobičajen u zraku širom svijeta, povećava rizik od gubitka ploda za 16 posto.

"Rizik od gubitka ploda koji je uzrokovan štetnim česticama u zraku je identičan onom koji izaziva duhanski dim", kazao je dr. Matthew Fuller.

Istraživanje objavljeno u časopisu Fertility and Sterility provedeno je u Salt Lake Cityju u SAD-u i okolnim urbanim područjima.