Inovativna dijagnostika
153

Je li došao kraj bolnom HSG-u? U BiH dostupna inovativna metoda pregleda sa ExEm pjenom

Savremeni način dijagnostike prohodnosti jajovoda
Savremeni način dijagnostike prohodnosti jajovoda
HyFoSy (histerosalpingo kontrast sonografija) je test prohodnosti jajovoda uz pomoć kontrastnog sredstva ExEm - pjene pod kontrolom 2D ili 3D ultrazvuka.

Riječ je o savremenom, inovativnom načinu dijagnostike prohodnosti jajovoda. Procedura nije zahtjevna za pacijenticu, obavlja se u prvoj polovini ciklusa (od 6. do 12. dana ciklusa) i traje 15-20 minuta. Može se kazati da je praktično bezbolna. Po obavljenoj proceduri, pacijentici se izdaje nalaz koji opisuje da li su jajovodi prohodni i da li je uredna građa materične šupljine.

Na osnovu nalaza HyFoSy i na osnovu drugih ranije prikupljenih nalaza paru se daju upute za dopunsku dijagnostiku, odnsno za optimalnu metodu liječenja neplodnosti.

Podrška implementaciji savremenih medicinskih procedura

Zahvaljujući kompaniji "EMGEN" Sarajevo, ExEm pjena je dostupna na BiH tržištu od jeseni 2022. godine. Kompanija EMGEN, je ovlašteni uvoznik ExEm pjene za Bosnu i Hercegovinu, a njenim uvozom, ginekolozi iz naše zemlje su dobili priliku da provode savremenu medicinsku proceduru dijagnostike prohodnosti jajovoda HyFoSy metodom.

HyFoSy u IVF centru Zavoda "Mehmedbašić"

IVF centar Zavoda "Mehmedbašić" je prvi u BiH uveo metodu testiranja prohodnosti jajovoda uz pomoć ExEm pjene koja se uspješno provodi već duže od godinu dana. Testiranje se provodi pod kontrolom 2D/3D Voluson E10 ultrazvučnog aparata što metodi daje dodatnu učinkovitost. Kombinacija savremenog kontrasnog sredstva ExEm pjene, savremenog ultrazvučnog aparata i iskustva ljekara jeste dobitna kombinacija.

U proteklih godinu dana urađeno je oko stotinu postupaka HyFoSy. Na osnovu dosadašnjeg iskustva možemo istaći da je metoda bezbolna i veoma efikasna. Efikasnost metode se ogleda u činjenici da neposredno nakon pregleda dobijemo digitalni zapis građe materične šupljine, informaciju o prohodnosti jajovoda i rezultat procjene rezerve janika (AFC). Medicinske činjenice koje se dobiju uz pomoć HyFoSy pretrage predstavljaju srž dijagnostike reproduktivnog statusa pacijentice. Nakon obavljene procedure HyFoSy, odluka za dalji tretman ovisi i od rezultata HyFoSy nalaza i nalaza partnerovog/suprugovog spermiograma.

Posebno nas raduje činjenica da je 15% parova (pacijentica) nekoliko mjeseci od provedenog postupka ostvarilo trudnoću na koju su do tada čekali u prosjeku dvije godine. HyFoSy je neizostavan metod dijagnostike uzroka neplodnosti kod žene. Praksa pokazuje da je za pojedine parove ova metoda istovremeno i terapijska metoda jer su nekoliko mjeseci nakon provedene procedure ostvarili trudnoću.

Kako se provodi testiranje HyFoSy?

Posebne pripreme za provođenje procedure nisu potrebne. Kao što je iznad spomenuto, pretraga se provodi u periodu između 6. i 12. dana ciklusa, a traje između 15 i 20 minuta. Pacijentica odmah nakon obavljene porcedure ide kući.

Proces obavljanja HyFoSy testiranja
Proces obavljanja HyFoSy testiranja

HyFoSy u pet koraka:

  1. Pacijentica je u položaju za ginekološki, prikaže se grlić materice kao kod PAPA testa
  2. U grlić materice se plasira nježni silikonski kakteter, spekulum se izvadi van. Potom se uvede ultrazvučna sonda.
  3. ExEm pjena se kroz kateter polako ubrizgava u materičnu šupljinu, te iz materične šupljine prolazi ka jajovodima
  4. Odmjerenim pokretima ultrazvučne sonde ginekolog prati prolazak ExEm pjene kroz jajovode
  5. Nakon završene procedure pacijentica i ljekar obavljaju razgovor vezano za tumačenje nalaza i za dalje preporuke u vezi liječenja

Prednosti HyFoSy metode uz pomoć kontrasta ExEm pjene

  • Preciznost
  • Procedura je bezbolna
  • Traje kratko (oko 15 minuta)
  • Ne zahtijeva posebnu pripremu pacijentice -Izvodi se pod kontrolom ultrazvuka (rezultat analize dobije se praktično odmah)
Prednosti i razlike HyFoSy-a u odnosu na druge dijagnostičke procedure prohodnosti jajovoda
Prednosti i razlike HyFoSy-a u odnosu na druge dijagnostičke procedure prohodnosti jajovoda

Šta saznajemo na osnovu nalaza HyFoSy testa

  • Uvid u građu materične šupljine
  • Informacija o prohodnosti i gruboj građi jajovoda
  • Infromacija o rezervi jajnika AFC
Šta saznajemo na osnovu HyFoSy testa
Šta saznajemo na osnovu HyFoSy testa

Dipl. ing. med. radiologije Kamal Tallawi ističe da je nivo štetnog zračenja pacijentica prilikom radiološkog HSG-a itekako prisutan i da ovisi o dužini trajanja pregleda. Ukoliko se u obzir uzmu dodatne nuspojave izazvane jodom poput: alergije, boli i velikog krvarenja, ExEm pjena predstavlja revolucionarnu dijagnostičku metodu koja bez navedenih nuspojava daje iste rezultate.

Zašto odabrati HyFoSy?

HyFoSy vs HSG
HyFoSy vs HSG
  • Savremena, brza, jednostavna metoda dijagnostike prohodnosti jajovoda pod kontrolom ultrazvuka
  • Bezbolna metoda, metoda koja ne zahtijeva posebnu pripremu pacijentice
  • Bezbjedna metoda, bez zračenja
  • HyFoSy je uvrštena u protokole Evropske asocijacije za reprodukciju i humanu embriologiju ESHRE