Često ih čujete
4

Pet uobičajenih mitova o trudnoći koje možete zanemariti

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kada ste trudne, možete se osjećati preplavljene savjetima i pravilima. Svi, od prijatelja do potpunih stranaca, vjerovatno će imati svoje mišljenje o tome šta je, a šta nije sigurno tokom trudnoće, od jedenja morskih plodova do putovanja.

Koliko god njihov savjet bio dobronamjeran, neke uobičajene "istine" o trudnoći mogu biti samo mitovi. Ovih pet mitova o trudnoći vjerovatno možete zanemariti – osim ako vaš ljekar ne kaže drugačije.

Ne možete putovati dok ste trudni

Možda nećete htjeti putovati predaleko od kuće ako vam je datum porođaja blizu, posebno ako vaš plan rođenja uključuje određenu bolnicu. Također biste trebali izbjegavati posjećivanje mjesta gdje možete biti izloženi velikom riziku od zaraze malarijom, koja može dovesti do komplikacija u trudnoći, ili virusom Zika, koji može uzrokovati teške urođene mane.

Međutim, prema Američkom koledžu za opstetričare i ginekologe (ACOG), u većini slučajeva trudnice mogu sigurno putovati do kraja svoje trudnoće. Većina aviokompanija dozvoljava vam da putujete do otprilike 36. sedmice trudnoće

Trudnice ne bi trebalo da jedu slatkiše

Trudnice treba da vode računa o tome šta jedu, uključujući i količinu šećera koju unose. Istraživanja pokazuju da visok unos šećera tokom trudnoće može doprinijeti prekomjernom debljanju majke i komplikacijama u trudnoći kao što su gestacijski dijabetes, preeklampsija i prijevremeni porođaj. Međutim, osim ako vam vaš ljekar ne kaže drugačije, nema razloga da s vremena na vrijeme ne pojedete neki desert.

Trudnice treba da izbjegavaju vježbanje

Brojne studije su pokazale zdravstvene prednosti vježbanja tokom trudnoće. Povezan je sa zdravim gestacijskim povećanjem težine, manjom upalom, smanjenim rizikom od preeklampsije i bržim vremenom oporavka nakon porođaja. Američki koledž za opstetričare i ginekologe preporučuje da trudnice imaju najmanje 150 minuta aerobne aktivnosti umjerenog intenziteta svake sedmice.

Trudnice ne bi trebale jesti morsku hranu

Istina je da neke vrste morskih plodova mogu biti štetne za vašu bebu tokom trudnoće. Američka agencija za zaštitu okoliša (EPA) i Uprava za hranu i lijekove (FDA) preporučuju trudnicama da izbjegavaju skušu, sabljarku, velikooku tunu i druge ribe koje su bogate živom, a koja može biti toksična za mozak u razvoju.

U međuvremenu, Američki koledž za opstetričare i ginekologe vam savjetuje da se klonite sirove ribe — poput sušija — kada ste trudni, jer je veća vjerovatnoća da sadrži štetne bakterije i parazite nego kuhana riba. Ipak, jedenje drugih vrsta morskih plodova tokom trudnoće može učiniti svijet dobrog za vašu bebu.

Ne možete unositi kofein dok ste trudni

U prošlosti je trudnicama savjetovano da izbjegavaju kofein iz gaziranih pića, kafe, čaja ili čokolade. Kofein prolazi kroz placentu, što znači da kada ga konzumirate, prolazi i do vaše bebe, ali nedavne studije pokazuju da je umjerena količina kofeina vjerovatno sigurna za vas i vašu bebu u razvoju. To znači da biste trebali moći uživati u jutarnjoj šolji tokom trudnoće.