Nedavno sam čitao studiju o bh. filmu. On je naime najprofitabilnija grana naše privrede, budući da svaki bh. film donese troduplo veći profit od uloženog. Umjesto da se u svakoj selendri pokušava pokrenuti jet set filmski festival s crvenim tepisima, možda bi bilo bolje da ova jebena država ulaže u sam film. Prosjećan dugometražni, igrani bh. film košta do milion eura - a vrati između tri i pet miliona čistog profita.
"budući da svaki bh. film donese troduplo veći profit od uloženog". zavrsen citat. Donese profit kome ? Kome se vrate ti milioni ? Ako već pričaš o financijama u filmu svoje rečenice malo preciziraj. Mislim da smo i ti i ja, pretpostavljam za tebe ustvari, daleko od prosperiranja od filma. LP
@pluskvamperfekt Kada neka produkcijska kuća uloži u film ona bere profit. Zato u Holivudu postoji studijski sistem, gdje ogromni filmski kongolomerati ulažu stotine miliona u projekte nadajući se još većem profitu. Kod nas produkcijske kuće ne mogu finansirati filmove, te shodno tome se bave izvršnom produkcijom. Financiranje dolazi iz fondova - naših i inostranih. Ti fondovi beru profit. Drugim riječima, država direktno zarađuje od filma.
Prikaži sve komentare (27)