Organizam prirodno najvise energije dobiva iz ugljikohidrata pa onda iz masti i proteina, i to nije bez razloga. Razgradnjom masti za dobivanje energije nastaju i neki dodatni spojevi koji mogu ozbiljno ostetiti ljudski organizam, zar ne bi sam organizam koristio masti kao primarni izvor energije da su korisnije od ugljikohidrata? Postoji mnogo nacina za smrsati koji nisu opasni po zivot.
Kad govorimo o masti kao o izvoru energije, ljudski organizam u tu svrhu moze koristiti samo mast koju je sam deponovao kao rezervu. Bas zbog toga je bitno izbaciti ugljikohidrate iz ishrane (jer oni su primarni izvor energije) kako bi se organizam natjeralo da posegne u tu svoju masnu rezervu i pocne je topiti. Sto se proteina tice, ljudski organizam ih uopste ne koristi kao izvor energije nego iskljucivo kao element za izgradnju tkiva.
Naravno da ce organizam izbacivanjem ugljikohidrata poceti topiti masti, ali sta nastaje razgradnjom tolikih masti? Katabolizmom masti oslobadjaju se masne kiseline i glicerol koje sada postaju glavni izvor energije, oslobodjene u velikim kolicinama ulaze u jetru i nastaje masna jetra, takodjer masne kiseline koje se nalaze u visku ulaze u proces nastanka keto tijela koji dovode do ketaze. Tako da je po meni potpuno izbacivanje ugljikohidrata iz prehrane velika glupost i ne znam da je ova "dijeta" priznata od nutricionista uopce...
Prikaži sve komentare (93)