OK, lijepo, al kako rece jos neko bilo bi mozda i bolje, po meni, i korisnije organizovati hokej za izbjeglice, da se pravo prilagode kulturi, i nauce igrati hokej. Djes vidio Kanadjinana da ne zna hokej bre, a ko zna, onda za 10tak godina, bude neki novi Wayne Gretzky iz Sirije, Sirijski Grecki, izbjeglica Grecki i osvoji Stenley Cup sa Montreal il Edmunton, il Calgary i bude MVP i zlato olimpijsko donese Kanadi.
Pa onda isto odvesti ih u ribolov i lov, da znaju pecati i loviti, ko pravi Kanadjani, i kajak voziti, i onda neki Sirijac izbjeglica mozda jednog dana obori rekord, Kanadski i svjetski, uhvati najvecu stuku il jezersku pastrmku. Do sad je najveca jezerska pastrmka uhvacena na Great Bear Lake ja mislim, daleko gore na sjeveru, northwest teritorija, a bila je nekih 40ak kg.
Al ta tzv. lake trout, jezerska pastrmka, i nije bas pastrmka, neg se zove tako, kao i tzv. brook trout u Kanadi i USA, i nisu direkt u genusu pastrmke kao rainbow il brown trout il lososi, nego su isti genus kao i arctic char, znaci spadaju u char ribe, al svakako spadaju svi u salmonide, zajedno s 'pravim' pastrmkama i lososima i lipljenima i cak klenovima, i naravno mladica i Taimen, najveci salmonid na svijetu, tako da je to sve OK, sve je to ista familija, salmonidae. OK, toliko od mene.
Prikaži sve komentare (85)