Apsurdna situacija
78

Poznatog izraelskog historičara FBI ispitivao zbog navodne podrške Hamasu

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Izraelski historičar i profesor Ilan Pappe kazao je da ga je FBI ispitivao dva sata na aerodromu Detroit Metropolitan u Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi da je "pristaša Hamasa".

Pappe je u četvrtak o svom iskustvu napisao na svom Facebook profilu rekavši da su ga dva sata ispitivala dva agenta FBI-a, pri čemu mu je oduzet telefon.

"Tim dvojice muškaraca nije bio uvredljiv ili nepristojan, trebao bih reći, ali njihova su pitanja bila stvarno izvan svijeta! Jesam li ja pristaša Hamasa? Smatram li izraelske akcije u Gazi genocidom? koje je rješenje za, sukob, ozbiljno ovo su pitali!" rekao je Pappe.

Dodao je da se FBI raspitivao o njegovim arapskim i muslimanskim prijateljima u SAD-u i prirodi njegovih odnosa s njima. Agenti su također proveli dosta vremena na telefonu s osobama za koje je Pappe pretpostavio da su izraelski dužnosnici.

Pappe je spomenuo da mu je dopušteno da ode nakon što su kopirane sve informacije na njegovom telefonu.

"Dobra vijest je da ovakve akcije SAD-a ili evropskih zemalja poduzete pod pritiskom proizraelskog lobija ili samog Izraela mirišu na čistu paniku i očaj kao reakciju na to da će Izrael vrlo brzo postati država na margini sa svim implikacijama takvog ponašanja", dodao je Pappe.

Dana 8. marta, profesor Ilan Pappe kazao je u Islamskoj komisiji za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, da bi izraelski napadi na Gazu mogli predstavljati "najmračnije trenutke u palestinskoj historiji.

"Ono što se događa bit će zapamćeno kao početak kraj cionističkog projekta", kazao je tada Pappe.