Uz "čarolije" Alpinea
16

Renault Rafale E-Tech 4×4 razvija 300 KS

D. B.
Dok se čekaju informacije o Alpineovim planovima za njegov vlastiti električni crossover, stiglo je nešto što će "zagrijati" atmosferu.

Riječ je o modelu Renault Rafale E-Tech 4×4, prvoj verziji Renaultovog podignutog flagship coupea s pogonom na sva četiri točka i plug-in hibridnim pogonom. Odabirom Atelier Alpine verzije se dobija prilagođena šasija na kojoj su radili stručnjaci brenda koji stoji iza modela A110.

Rafale je predstavljen prošlog ljeta, no jedini dostupni model nakon lansiranja imao je 1,2-litarski hibridni motor s 200 KS i pogon na sva četiri točka, kojem su asistirali dva električna motora, jedan starter generator i jedan veći motor integrisan u mjenjač.

Dodavanjem trećeg motora od 136 KS na stražnju osovinu, novi flagshiop je dobio pogon na sva četiri točka i znatno više snage, koja iznosi ukupno 300 KS. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h potrebne su 6,4 sekunde, dok hibrid s prednjim pogonom do "stotke" stiže za 8,9 sekundi. Baterija kapaciteta 22 kWh pruža električni domet od 100 kilometara te doprinosi ukupnom dometu od 1.000 kilometara. Baterija se do 80 posto kapaciteta napuni za 130 minuta, a u potpunosti za 2 sata i 55 minuta.

Kupcima su na raspolaganju dva paketa opreme. Osnovni modeli nose oznaku Espirit Alpine te imaju malo Alpineovog stila vezanog za performanse, uključujući brendirane patosnice i 20-inčne felge, dok Atelier Alpine verziju krase Satin Summit plava karoserija, Starry crni "plutajući" spojler i 21-inčni set Chicane felgi.

No, Atelier Alpine ide dalje zahvaljujući adaptivnom ovjesu koji koristi kameru za skeniranje ceste ispred automobila te "prenosi" amortizerima na šta se trebaju pripremiti. Ovaj model dolazi s menijem Chasis Control na ekranu infotainment sistema, koji se koristi za odabir jedne od tri postavke, a to su Comfort, Dynamic i Sport. Ove postavke prilagođavaju amortizere i ugao upravljanja stražnjim točkovima.

Renault nije otkrio cijene za Rafale 4x4, no poznato je da će ga Evropljani moći kupiti od jeseni.