Ne znam zašto se piše o autentičnosti Baščaršije. Ploče na trgu nisu autentične, stavljene su negdje prije ZOI u Sarajevu. same ploče tu su po meni najmanje sporne, iako sada Baščaršija vise liči na Dubrovnik. Neonske lampe i reklame, vrišteće boje mjnjačnica, prodaja dresova, prodavnice robe kojima tu ne bi trebalo biti mjesto je ono što ubija Baščaršiju i njen duh. Ona komunistička vlast je propisala da natpisi mogu biti na drvetu ili u koži. Nova, SDA vlast je optužila komuniste da nikada nisu razumjeli duh Baščaršije i nisu je čuvali i održavali. Zato je sada (neautentična) ujednačenost drvenih dućana drastično izmijenjena, može šta god ko hoće, pa su i stilovi i boje drukčije, sve do neonki. Ako iko zna kako treba izgledati vašar, oni znaju i od Baščaršije su to i postigli.
čiji si ti tako pametan :) pa znas o auteticnosti ovom onom bla bla .....u svakom slucaju ja nebi nikako dirao ono postojece poplocanje ....pozZ
Dragi Witch doctor, dovoljno godina imam da sam gledao kad su popločavali Baščaršiju i unificirali radnje na trgu i u Saračima, a ti si očito neka novija generacija. Za to ne treba biti doktor nauka, ili misliš da je stroboskopsko osvjetljenje na čaršiji sasvim OK?. Postojeće ploče na Baščaršijskom trgu, (a nekada je bila kaldrma) su zgodne da se polome noge, jer su neravne, nestabilne i klizave kada pada kiša i kada padne snijeg. Ali se mogu složiti s tobom, ako misliš da one bolje odgovaraju ambijentu od budućih, Dubrovnik style ploča.
Prikaži sve komentare (94)