Da li u Bosni postoji nesto kao odvojenost religije i drzave (separation of church or mosque and state) u zakonu ili ustavu? I da li u Bosni uopste postoji ustav? Po meni drzava nebi trebala organizovati i sankcionirati vjerske dogadjaje - bili to bozici i uskrsi i kojekakvi svetci u Banjaluci i Mostaru ili bajrami i ramazani u Sarajevu, ili u ovom slucaju Kaknju. Ili ako se organizuju, onda bi trebali u jednakom obimu organizirati manifestacije i obicaje za sve religije Bosne da svi narodi budu jednako zastupljeni- u ovom slucaju i za pravoslavce, i katolike, i Rome, i jevreje, pa i kineze i budiste koji su emigrirali u zadnjih 15tak godina.
Isto tako, nekuzim kako se nigdje u Bosni u zadnjih 20 godina, bilo u Federaciji ili RS, nije pojavila ni jedna ne-nacionalisticka, sekularna, demokratsko socijalisticka ili zelena politicka opcija pored tolikih problema i korupcije koja bi mogla barem pokusala ujediniti narod oko nekog racionalnog ovosvijetskog programa van vjerskih i plemenskih torova. Zum Beispiel jeli: 1. ciscenje rijeka i suma i ulaganje u cistu i obnovljivu energiju - solarnu i vjetrenu - time eto i novih poslova i potecijala za privredni razvoj. 2. Ulaganje u obrazovanje, sa fokusom na programiranje i IT, zdravstvenu struku i resersu (kao Kubanci) i u tehnologije zelene energije (kao Kosta Rika i Island)
3.Sazbijanje korupcije i transparentnost budzeta i vlade na internetu i rezanje i odpustanje nepotrebne i neefikasne administracije koja nista neradi i doprinosi ovoj pat poziciji i preusmjerenje tih sredstava u obrazovanje i ekologiju i razvijanje zelene energije, ulaganje u nove sportske programe, parkove i terene, podsticanje malih organskih poljoprivrednika i farmera i restorana i malih biznisa, opskrbu skola laptopima i novijim tehnologijama, renovaciju zastarjelih skola i zgrada i fasada i infrastrukture opcenito, bile to autoceste ili brane i vodovodi i kanalizije. 4. Povezati se i saradjivati za zemljama koje su vecinom social-demokratski orijentirani i nezavisni i koji su lideri na ovim poljima - Island i Finska i zemlje Skandinavije, Kosta Rika, Urugvaj, Cile, pa i Kuba na polju zdravstva, Skotska i Irska, Kanada, Japan i Juzna Afrika, bez da se moramo uvlaciti u dupe velikim silama i imperialistima kao USA, Rusija, Kina, ili Arapski svijet. To su samo neki od mojih prijedloga preko bare.
Prikaži sve komentare (226)