"Poznati bokser je jedan od mnogobrojnih muslimana sportaša koji poštuju tradiciju i poste tokom svetog mjeseca ramazana." Ne postuje tradiciju nego vjeru
Nazalost vjera je kod nas u 90 posto slucajeva tradicija, tako da danas imamo i te muslimane koji ne vode racuna o namazu i klanjaju kad se sjete ili nikad, a Gospodaru se obracaju ili misle o Njemu skoro nikad ili kad su u kakvom problemu. Sve to dok uleme vode debatu da li covjek ispada iz vjere i prestaje biti musliman zato sto je propustio svjesno jedan namaz ili tri. Ili ima ona standardna, bitno je biti dobar i raditi dobra djela, to jeste, ali raditi dobra djela spada u djela, a ne u vjerovanje, i nevjernik radi dobro djelo, a kad vec radis dobro djelo za koga ga radis? U nadi da ce ti se vratiti, neko te vidjeti ili u ime Allaha? Nijet je tu bitan. Biti dobar i vjerovati su razlicite stvari koje musliman treba da ispunjava sa jos nekim stvarima, mozes ti sebe nazivati mzslimanom, raditi dobra djela, a ne misliti o Gospodaru i Njemu na sedzdu padati samo pazi kad budes pitan za namaz hoces li proci. Vrlo jednostavno, imas 10 predmeta, ti 9 zakucavas, a samo 1 padnes (u ovom slucaju najbitniji) pa hoces li proci godinu?
moro sam ti dat minus, tj keca. zagovas dogme, koje su smislili ljudi da bi vladali. Vjera nije matematika, ni istorija ni vjeronauk pa da se uci i disciplinovano streba. to je bolan metafizika. ako bogu nije dobar onaj ko je stvarno dobar i cini zaista dobra djela, onda to ne bi bio bog nego tiran sadista. srecom nije u tom obliku u kojem ga vecinavjernika dozivljava. bog je pozitivna kosmicka,energija, ane dedo sa sjedom bradom u polozaju ala turka ;)
Prikaži sve komentare (86)