Posjetite ljekara
5

Veći gubitak kose može ukazivati na nedostatak hranjivih tvari i razne zdravstvene probleme

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Gubitak kose obično nije nešto oko čega biste se trebali brinuti, međutim ako vam kosa opada u većoj količini, ljekari ističu da bi to mogao biti znak nekog prikrivenog zdravstvenog problema.
Svi ljudi gube kosu svakodnevno. Ispadanje nekoliko pramenova dok se tuširamo ili češljamo kosu obično nije razlog za brigu, a normalno je da svakog dana ispadne i do 100 vlasi.

Trihologinja Anabel Kingsley objasnila je da je kosa "neesencijalno tkivo", što znači da su njene potrebe u našim tijelima "posljednji prioritet". Dakle, ako nešto nije uredu negdje drugo, vaše tijelo će učiniti sve što može da prvo riješi taj problem, ostavljajući vašu kosu bez hranjivih tvari koje su joj potrebne.

Pretjerano ispadanje kose poznato je kao telogeni efluvij, a može imati nekoliko različitih uzroka. Međutim, najčešće je stanje uzrokovano nekom vrstom nedostatka vitamina u tijelu.

"Najčešći uzroci telogenog efluvija su nedostatak željeza, vitamina B12 i vitamina D, poremećaji štitne žlijezde uključujući hipotireozu i hipertireozu te brz gubitak težine", navela je Anabel Kingsley.

Međutim, mogu postojati i drugi razlozi, koji uključuju lošu ishranu koja se odnosi na preskakanje obroka ili ograničavanje grupa namirnica, stres, visoke temperature, operaciju pod općom anestezijom, određene lijekove pa čak i početak ili prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula.

U slučajevima kada visoka temperatura ili bolest uzrokuje gubitak kose, problem može biti riješen čim se vaše tijelo izbori s bolešću i vratite se u uobičajeno zdravo stanje. Međutim, trajni zdravstveni faktori poput nedostatka vitamina ili neravnoteže štitne žlijezde mogu značiti da će vam gubitak kose duže trajati

Liječnica opće prakse i nutricionistica Sarah Brewer objasnila je kako anemija može uzrokovati gubitak kose.

"Anemija doslovno znači 'bez krvi' i odnosi se na nizak nivo hemoglobina što može značiti da stanice folikula dlake ne primaju dovoljno kisika za svoje potrebe", rekla je.

Feritin je protein koji skladišti željezo i njegov nivo pada kada su nivoi željeza niski. Oni koji jedu meso manje su skloni anemiji uzrokovanoj nedostatkom željeza nego oni koji ne jedu meso, jer je meso bogato željezom. Željezo biljnog porijekla nalazi se u grahu, mahunarkama i sušenom voću, a lakše se apsorbuje ako se konzumira zajedno s izvorom vitamina C kao što je svježi sok od narandže.

Stres također može uzrokovati gubitak kose, jer hormoni stresa uzrokuju sužavanje krvnih žila što smanjuje dotok kisika i hranjivih tvari u folikule dlake. Dugotrajna razdoblja stresa mogu skratiti životni ciklus kose, što može značiti da ćete izgubiti puno kose odjednom, uzrokujući brzo stanjivanje.

Pronalaženje uzroka vašeg gubitka kose ključno je za pomoć u liječenju, a temeljito testiranje krvi je ključno kako bi se pronašli najbolji načini liječenja i temeljnog stanja. Ako primjećujete gubitak kose duže od tri mjeseca, preporučuje se odlazak ljekaru.