hahahaha budala. isto kao da ja sad ne priznajem statigajaznam neki opstinski sud. briga nekog da li ti priznajes instituciju koja je na vecem nivou od tebe, to je tvoj licni dozivljaj koji je irelevantan za realnu vaznost odluka te institucije. ko nece milom postovati odluke tih institucija, hoce silom. ovako bi bilo ko mogao reci da ne priznaje odluke bilo kog tijela iznad sebe i sta - te odluke ne bi vazile?! hahahahahah koje budale, majko mila...
a sta mislis kako se inace provode odluke sudova koje onom kog se ticu ne odogovaraju?! mislis da ljudi dobiju odluku i kazu "hajde, dobro, evo uradicu tako"... ne budi naivan. a za konkretan slucaj, evo ti odgovor: Neizvršenje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava Član 239. Krivicnog zakona BiH Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprječava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.
Cao Vinja, ti si pravnica pa da tebe pitam. Negdje sam procitao da su sudije Ustavnog suda BiH, pored nasih indijanaca i neki stranci. Je li to istina? Ko bira sudije Ustavnog suda BiH? Zasto parlament RS ili Federacije ne bi trebao da raspravlja o tome? Znam da u Srbiji sudije polazu zakletvu pred skupstinom, pa pretpostavljam da ih skupstina Srbije i bira. Ko moze da ospori rad Ustavnog suda ako ne parlament? Ako u nasem Ustavnom sudu sjedi samo jedan stranac, sve mi je jasno :-)
Prikaži sve komentare (273)