Gledajte sta je bila civilizacija...zamislite sve ove kolonade u svom punom sjaju...pune trgove ljudi i trgovaca, zivot koji buja na mediteranskom suncu. Tu su i javna kupatila stara 2000 godina. Onda se setite "vaših" stećaka i onih čovečuljaka isklesanih u nekvalitetnom kamenu kao da su se deca od 5 godina igrala.
I, šta je pjesnik htio reći? Kakve konkretno ima veze omjer razvijenosti antičke i srednjovjekovne civilizacije sa nama Bošnjacima i "našim" stećcima? Pa pogledaj na šta liče starohrvatske crkvice Tomislava i Trpimira, također smijurija u odnosu na ovo. Nek su nama Turci vratili hamame po antičkoj tradiciji, a stećke ko šiša, simboli nazadne hrišćanske kulture :)
Mi bar imamo nešto unikatno, samo bosanski. Specifično za ovaj prostor. Šta imate vi? ''... al' nikad, ni na jednom nećete vidjeti bosanca kako kleči i moli!'' Uči sine, sve osim znanja je ništavno i prolazno a tvoje mišljenje o ovim stvarima, paaaa, to je samo tvoje mišljenje i svaki papak i moron na dunjaluku ima svoje mišljenje tako da eto..
Prikaži sve komentare (20)