Vrlo je zanimljivo pitanje zasto je medju Semitskim narodima, kojima pored Jevreja pripadaju i Arapi toliko dugo ostala zabrana jedenja svinjskog mesa, cak je i u svetim knjigama uneta. Postoje razne teorije a ja se secam jedne koju nam je pricao profesor u srednjoj skoli. Naime zbog velike kolicine masti svinjsko meso se brzo kvari, jako brzo na vrelom arapskom suncu. Za svega nekoliko sati moze postati neupotrebljivo pa cak i smrtno otrovno ako se u vecim kolicinama konzumira. Nasuprot njemu ovcije i kozije meso moze stajati do nekoliko dana i da pritom ostane jestivo. Naravno radi se o vremenima bez rashladnih uredjaja i slicnih skalamerija. Pretpostavlja se da je mnogo ljudi umiralo i gubilo zivote na taj nacin..u vavilonu su cak postojali zakoni po kojima je u letnjim mesecima bila zabranjena prodaja odredjenih proizvoda na trznicama..izmedju ostalog i svinjskog mesa. Medju evropskim narodima zbog umerenije klime takvi problemi nisu bili izrazeni pa nije tabuisana njegova primena
@dorna ta teorija apsolutno NIJE TACNA !! Naime, bas naprotiv, sto se tice kvarljivosti svinjskog mesa, ono je u odnosu na ostale vrste mesa najmanje kvarljivo, pogotovo u susenom obliku. Prvi problem kod svinjskog mesa je taj da svinja ima veoma los SISTEM VARENJA. On je toliko prost da traje najvise 4 sata, tako da mnoge tvari ostanu nepreradjene i opasne po konzumenta. Dalje, svinje su HIGIJENSKI nepriladne u ponasanju i u ishrani, jer su spremne pojesti VLLASTITI IZMET, kao i vlastite MLADUNCE. Postoji jos mnogo cinjenica o stetnosti svinjetine koje su opisali HRISCANSKI naucnici, a iste lahko mozes naci na Youtube ili u naucnim izvjestajima.
ja ovde ne govorim ni o hriscanskim kvazi naucnicima niti o bilo kojoj religiji. Govorim o drustvenom fenomenu starijem i od islama i od hriscanstva o kome pise jos Herodot u svojoj istoriji. Ali ovde od pretplacenih vernika ne moze da se zine a da oni ne upadnu u pricu sa strasno pametnim komentarima.
Prikaži sve komentare (147)