Od 1. juna
181

Autoškole u Sarajevu podigle cijene usluga: Obuka za B kategoriju 1.480 KM

D. Be.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Udruženje autoškola Sarajevo donijelo je odluku o promjeni cijena usluga sa ciljem, kako kažu, unapređenja kvaliteta obuke i povećanja sigurnosti na putevima.
Autoškole na području Kantona Sarajevo na sastanku održanom 13.05.2024. zauzele su jedinstven stav da je određivanje minimalne cijene i ujednačavanje iste s ostalim kantonima u FBiH nužno i opravdano.

Donijeta je Odluka da je ovaj korak neophodan kako bi autoškole osigurale održivost i funkcionisanje autoškola i omogućili kandidatima bolji kvalitet obuke.

Na osnovu ekonomskih parametara i dogovora između autoškola u Sarajevu, odredili su minimalne cijene obuke za vozačke dozvole.

  • A kategorija: 720 KM
  • B kategorija: 1.480 KM
  • C1 kategorija: 750 KM
  • C (ako ima C1): 710 KM
  • C (ako nema C1): 1.650 KM
  • CE kategorija: 640 KM
  • D (ako ima C 2 godine): 1.500 KM
  • D (ako nema C): 2.700 KM
  • DE kategorija: 920 KM

Nove cijene će biti u primjeni od 01.06.2024. godine.

U nastavku su objasnili sve razloge zbog kojih je donesena odluka o korekciji cijena.

Razlozi za ujednačavanje Cijena

Od 2007. do 2012. godine, nadležno Ministarstvo je propisivalo minimalnu cijenu obuke, što je osiguravalo stabilnost i kvalitet obuke. Nažalost, odustajanjem ministarstva od regulacije cijene 2012. godine, došlo je do slobodnog formiranja cijena što je otvorilo vrata nelojalnoj konkurenciji i drastičnom rušenju cijena, što je direktno utjecalo na pad kvaliteta obuke i rapidno povećanje broja saobraćajnih nesreća već od 2013. godine.

Cilj donošenja ove Odluke je eliminiranje nelojalne konkurencije i neprirodno niskih cijena osposobljavanja kod pojedinih autoškola, a koja ide nauštrb kvaliteta procesa osposobljavanja, a time stvoriti poštenije uslove na tržištu. Naglašavamo da autoškole koje se trude i pošteno rade često trpe zbog nelojalne konkurencije koja privlači kandidate niskim cijenama na račun kvaliteta obuke. Ove prakse štete ukupnom standardu i sigurnosti saobraćaja te dugoročno ugrožavaju sigurnost svih učesnika u saobraćaju.

Otvorena vrata nepravilnosti

Neprirodno niska cijena u jednom broju autoškola rezultira drastičnim padom kvaliteta rada, niskom platom i motivacijom instruktora, skraćivanjem trajanja obuke, te otvorenim vratima raznim nepravilnostima.

Sve je to, naglašavamo, rezultiralo rapidnim padom bezbjednosti na cestama u BiH, što dovoljno govori da neprirodno niska cijena ide nauštrb kvaliteta osposobljavanja i sigurnosti svih učesnika u saobraćaju.

Finansijska održivost

Cijena koja se nije mijenjala preko 17 godina i promjene svih ulaznih parametara bitnih za funkcionisanje autoškola, poput povećanja troškova goriva, održavanja i cijene vozila, plata instruktora, kao i opštih troškova života, negativno su uticali na funkcionisanje i poslovanje čitavog sistema autoškola.

Ujednačavanjem cijena, osigurat ćemo bolje uslove za funkcionisanje i rad autoškola.

Dostojanstvo profesije instruktora

Kroz ujednačavanje cijena, vraćamo dostojanstvo profesiji instruktora i pružamo podršku poštenom radu.

Naš cilj je osigurati pravednu naknadu za njihov trud i profesionalnost.

Složeniji uslovi obuke u Sarajevu

Sarajevo kao glavni i najveći grad u BiH ima složenije uslove obuke u odnosu na manje gradove i mjesta u BiH što zahtijeva dodatna ulaganja i resurse.

Uticaj odluke na sigurnost saobraćaja

Dobro obučeni vozači ključni su za sigurnost na putevima. Naše inicijative imaju za cilj:

Povećanje sigurnosti: Kvalitetna obuka će smanjiti broj saobraćajnih nesreća. Prema crnim statistikama, BiH ima jednu od najviših stopa saobraćajnih nesreća u regionu, što naglašava potrebu za kvalitetnijom obukom vozača.

Standardizacija obuke: Ujednačavanjem cijena, osigurat ćemo da svi kandidati prolaze kroz jednak kvalitet obuke, bez obzira na autoškolu koju odaberu.

Zaključak

Ove promjene su neophodne za osiguranje kvaliteta obuke i sigurnosti na putevima. Udruženje auto škola Sarajevo poziva sve kandidate i građane na razumijevanje i podršku u ovim nastojanjima.

Udruženje autoškola Sarajevo rado će odgovoriti na dodatna pitanja zainteresiranim predstavnicima medija u srijedu 29.05. 2024. godine, u prostorijama Youth House Čengić Vila, Džemala Bijedića bb u terminu od 09:30h.