BiH
17

KCUS: Četveročlana porodica hospitalizirana sa simptomima trihineloze

FENA
Infektivna klinika KCUS-a
Infektivna klinika KCUS-a
Inspektorat Veterinarske inspekcije je 22. januara dobio obavijest Zavoda za javno zdravstvo KS-a da je četveročlana porodica hospitalizirana na Infektivnoj klinici KCUS-a sa simptomima trihineloze.

Prema navedenoj dojavi bolesne osobe konzumirale su kobasice napravljene u domaćoj proizvodnji od mesa divljih svinja ulovljenih na području općine Pale, potvrdila je ovo Agenciji Fena glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a Vildana Bosno.

"Nakon prijema dojave kantonalni veterinarski inspektor izvršio je inspekcijski nadzor i donio rješenje, kojim je naloženo da fizička osoba, koja je na poklon dobila sporne kobasice, a potom ih podijelila i svojim prijateljima, izvrši izuzimanje preostale količine kobasica koje su infestirane Trihinelom spiralis, te izvrši njihovo neškodljivo uništenje", kazala je Bosno.

Dakle, u ovom slučaju sporne su infestirane kobasice od vepra iz porodične radinosti, koje nisu distribuirane u javnu potrošnju, dodala je ona.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove naglašavaju da građani trebaju biti oprezni prilikom korištenja mesa nepoznatog porijekla, ili mesnih prizvoda pripremljenih u individualnoj tzv. "kućnoj radinosti", ako nije prethodno veterinarski pregledano na trihinele.