Generalna ocjena za SFRJ je da to bila država i život po mjeri čovjeka. Bila je to država SREĆNIH LJUDI: Nekome je bilo bolje nekome gore ali velika većina je uspjevala pronaći sebe. Ta država izrasla na pepelu i ruševinama WW2 je uspjela već nakon 20 godina stvoriti univerzitete, automobilsku, avioindustriju, izgraditi respektavilnu industriju, podići škole, školovati ljude, zaposliiti narod. Bilo je i u SFRJ svašta i pravde i nepravde, ekonomskih nedaća ali je bio prisutan PROGRES, kretanje ka boljem u svakom pogledu, pa i u pogledu ljudskih prava nacionalnih i vjerskih sloboda. Vapaj današnjih ljudi za onim vremenima nije puka nostalgija ili uzdizanje nečega što je prošlo nego GLAS protiv današnjeg opšteg SUNOVRATA. Ovi što se jade da nije bilo banana, kafe, masovnog uvoza zapadnih automobila i što su se farmerke samo kupovale po komisionima, su sitničave duše koje ne vide ništa realno u životu.
ovi sto kukaju za bananama i kafom, evo sad imaju svega u izobilju za kupiti, ali ne vidim da su sretni, bar po kolicini negativizma koji bljuju ovdje... ili isto sad mogu samo gledati, ali ne i kupiti... sjecam se kad je moj brat prvi put vidio bananu pitao je "a zar ima banana da nije cokoladna???" :)) neko cijeni svoju radost bananama, neko odsustvom mrznje i besplatnim lijecenjem... sta je kome vaznije... :))))
@orion, KOME pricati (meth_u i njemu slicnim) Ono sto kolijevka zanjiha, to lopata zakopa' Ovoliko mrznje i lazi koje vvazivjernici prosipaju, ne mogu da shvatim. Moj otac rahmetli nikad nije bio u partiji. Bio je vjernik i hvala dragom Allahu da nije ziv, da ne gleda ko sve danas ide u dzamiju. A on je isao u dzamiju od 1948. kada je dosao u Sarajevo. Jadni oni vjernici koji su dzamiju naknadno otkrili. Ovi umobolnici ne zele da procitaju Nomenklatur zanimanja Federacije , gdje se pojavljuju nova zanimanja zabranjena u prethodnom sistemu: Potrcko - sluga, Prodavacica ljubavi, Utjerivac dugova,,, sve sa definisanom skolskom spremom neophodnom za te poslove Veliki muslimani nece da vide gdje je doktorat stekla famozna direktorica obdanista Arzija, posteni zastupnik Radeljas....... ko nam otvori nove univerzitete (Travnik, Kobilja glava), na koji nacin obezbijedise sredstva. Puno toga se moze nabrojati ali nema smisla. Drago mi je da su oni koji su nekad uzivali u demokratiji redovni posjetitelji narodne kuhinje. Vjerovatno im je za prijavu za kazan bila potrebna partijska knjizica. Za one koji su ZAGRIZENE komunjare, za njih su rezervisani kontejneri. Ovi NOVI vjernici, pacenici prijasnjeg rezimae sada zasluzeno dobivaju ono sto im je neopravdano oteto (kompleks hotela Ilidza, Hotel Evropa, Bristol.....) fabrike itd. A sto se tice drugog, imaju slike gardova iz tog perioda. Npr Rim. Ko hoce da pogleda moze da vidi sta se tada u Italiji vozilo. Ja samo znam da sam mogao kupiti LP u Sarajevu tri dana nakon sto se pojavila u Londonu........ Blago nama .
Prikaži sve komentare (288)