Penziono i zdravstveno osiguranje su 2 najgora sistema u društvu. Cijeli radni vijek ti uzimaju novac koji si zaradio htio ti to ili ne. I kada na kraju odeš u zasluženu penziju dobiješ crkavicu kojom ne možeš kupiti ni lijekove koji bi ti trebali biti besplatni.
To je kod nas tako, SADA. Prije nije bilo. Na zapadu takodjer nije tako. Istina, ima siromastva sto pogadja ljude sa malim penzijama, no to je jedan kompleksniji problem koji pogadja skoro uvijek ljude sa nikakvim obrazovanjem koji su radili one, hajde da kazemo, najnize poslove... Sta je tvoj prijedlog, ukidanje penzionog i zdravstvenog osiguranja, na fazon ultrakapitalistickih drzava? Sta time dobijes je more ljudi koji ne mogu doktoru ni kad ih auto pregazi, ljude koji zavrse na ulici zbog dugova koje moraju napraviti da bi se lijecili... Obrazovanje je imperativ, skupa sa radikalnom reformom zdravstveno-penzionog sektora.
Gdje sam napisao da treba ukinuti penziono i zdravstveno osiguranje? Problem je što se sredstva za današnje penzionere izdvajaju od trenutno zaposlenih a ne od sredstava koji su oni uplaćivali tokom svog radnog vijeka, jer tih novaca i nema. Pitanje je od čega ćemo mi koji sada radimo dobijati penzije u budućnosti? Dalje, recimo, participacije za neku zdr.uslugu ili lijek plaćaju opet zaposleni, dok oni koji su na Birou (a neki rade i na crno) dobivaju besplatno. Situaciju komplikuju i kantoni, pa bez obzira što na području FBiH svi izdvajamo isti postotak od plate, neke zdr.usluge ili lijekove u jednom kantonu dobiješ besplatno a u drugom plaćaš participaciju ili čak cijeli iznos. Pa poslodavci koji uspolene prijavljuju "na minimalcu" i tako izbjegavaju doprinose. Tome dodaj i druge socijalne grupe koje ne privređuju i dobiješ jedan veliki nefunkcionalni sistem kojem prije ili kasnije slijedi kolaps. Zato svaki dan čitamo o ljudima kojima treba pomoć za liječenje, penzionerima koji
Prikaži sve komentare (61)