Privreda
10

Bez reforme penzijskog sistema FBiH današnjim radnicima prijeti siromaštvo

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Penzijski sistem Federacije BiH jedan je od posljednjih nereformiranih penzijskih sistema u Evropi.

Strategija reforme penzijskog sistema koju je predložila Vlada FBiH, i usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH, je dokument koji se uobičajeno donosio i u drugim zemljama na početku procesa reforme penzijskog sistema, rečeno je Agenciji Fena u Uredu Svjetske banke u BiH.

Kako ističu iz Svjetske banke Strategija se kvalitetom svoje dijagnostike i prognostike može usporediti sa onima u drugim zemljama.

Strategija identificira najveće probleme penzijskog sistema FBiH - od onih sistemskog karaktera kao što su starenje stanovništva, niska stopa aktivnosti radno sposobnih, visoka nezaposlenost, siva ekonomija, i problemi s naplatom doprinosa - do onih koje stvara sam penzijski sistem – kao što su najranije moguće penzionisanje s napunjenim stažom, penzionisanje do čak pet godina ranije od pune dobne granice, neadekvatno usklađivanje osnovice za određivanje penzije, usklađivanje penzija s koeficijentom koji ovisi o prihodima, labavi uvjeti za invalidsku penziju, porodična penzija za udovice već s 45 godina života, mnoštvo penzija po posebnim propisima i s beneficiranim radnim stažem, i još neki - navode iz Svjetske banke.

Strategija pokazuje, kako dodaju, da bi u uvjetima starenja i niske radne aktivnosti – što su uvjeti koji dominiraju u zemlji – posljedice na ionako niske iznose penzija bile vrlo loše, ako se zadrži princip fiskalnog koeficijenta za uravnoteženje i ništa ne drugo ne napravi.

Prema tom scenariju, u idućih 30 godina prosječna penzija pala bi s današnjih 48 posto plaće na pola – oko 24 posto prosječne plaće, a broj penzionera bio bi 50 posto veći od broja osiguranika.

Da bi se izbjegao rizik siromaštva budućih penzionera i stabilizirao sistem treba djelovati bez odgode reformom penzijskog sistema, ali i mjerama za aktivaciju tržišta rada i mjerama za smanjenje sive ekonomije i finansijske nediscipline, upozoravaju iz Svjetske banke.

Strategija predlaže paket mjera za unaprjeđenje sistema, sprječavanje erozije penzija i dovođenje njihovog iznosa u čvršću vezu s uplaćenim doprinosima.

Te predviđene mjere imaju za cilj uvođenje formule za penziju proporcionalne doprinosima, kraće razdoblje za prijevremeno penzionisanje s većim odbitkom za svaku godinu, konvergenciju posebnih penzija općima, te čvršći kriteriji za invalidsku i porodičnu penziju.

Bilo bi dobro da primjena ovih mjera počne i prije od Strategijom predviđene 2015. godine. Na novom zakonu o penzijskom osiguranju i detaljnom definiranju mjera trebalo bi početi raditi odmah nakon usvajanja Strategije, rečeno je Feni u Uredu Svjetske banke u BiH.