U klaonici dva radnika muslimana
0

Zlatiborac iz Srbije dobio halal certifikat

Sarajevo-x.com
Implementaciju zahtjeva halal standarda BAS 1049:2010 Agencije za certificiranje halal kvalitete uspješno su završile komapnija Zlatiborac d.o.o. Beograd i klaonica Tamagrar d.o.o. Niš.

Proces implementacije zahtjeva halal standarda započeo je u februaru mjesecu ove godine. Certifikacijskim auditima koji su izvršeni u junu u pogonima kompanija utvrđeno je da su kompanije ispunile sve uvjete i zahtjeve halal standarda te da im se može dodijeliti halal certifikat. Svečana dodjela halal certifikata firmama će biti upriličena naknadno.

Kompanija Zlatiborac je vodeći proizvođač suhomesnatih proizvoda na području Srbije. Kompanija je osnovana 1992. godine dok proizvodnja tradicionalnih suhomesnatih proizvoda datira još iz 1885. godine. Pored implementiranog halal standarda u kompaniji se primjenjuju i poštuju norme drugih standarda kao što su HACCP i GOST-R. Kompanija upošljava preko 200 radnika.

Kako bi se zadovoljili zahtjevi Halal standarda o sljedivosti sirovine za proizvodnju, u ovom slučaju halal svježeg mesa, certificirana je klaonica stoke Tamagrar iz Niša. Klaonica Tamagrar je počela sa radom 2005. godine, a trenutno upošljava 18 radnika.

Kolika je opredijeljenost menadžmenta kompanije govori nam i podatak da je za ispunjavanje uslova i zahtjeva halal standarda u klaonici Tamagrar na liniji klanja zaposlena dva nova radnika muslimana. U 2008. godini implentiran je HACCP sistem, dok je u 2011. godini implementirani su zahtjevi i odredbe halal standarda. Klaonica će u narednom periodu vršiti usluge halal klanja i snabdijevati kompaniju Zlatiborac halal goveđim i junećim mesom.

U proces halal certificiranja u kompaniji Zlatiborac obuhvatio je sljedeće proizvode koji će na sebi imati oznaku halal: Zlatiborac goveđa pršuta, Zlatiborac goveđi ramstek, Zlatiborac goveđa kobasica, Zlatiborac goveđa salama, Zlatiborac goveđi kulen i Zlatiborac sudžuk.

Implementacijom halal standarda BAS 1049:2010, kompanija Zlatiborac je zadovoljila potrebe halal potrošača širom svijeta, te otovorila vrata svjetskog halal tržišta čija vrijednost iznosti oko 635 milijardi američkih dolara, dok su najatraktivnija tržišta Bliskog istoka, koja u prosjeku uvezu oko 70% mesa i mesnih prerađevina iz cijelog svijeta. Halal proizvodi Zlatiborca sa oznakom halal bit će dostupni na regionalnom tržištu u skorije vrijeme, a već je krenuo izvoz njihovih proizvoda za Azerbejdžan, saopćeno je iz Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH.