Za 6 godina
4

Vlada Crne Gore za konsolidaciju Montenegro Airlinesa daje 155 miliona eura

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vlada Crne Gore utvrdila je Prijedlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Airlinesa, kojim se stvaraju osnovne pretpostavke za tržišno poslovanje nacionalne aviokompanije i predviđa dokapitalizacija ulaganjem 155 miliona evra u narednih šest godina.

Predloženim zakonom predviđeno je pokrivanje dospjelih obaveza ovog preduzeća prema povjeriocima i investicije u razvoj, saopšteno je iz Službe Vlade za informisanje nakon sinoćnje sjednice.

U tu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona eura neto za kupovinu novih aviona.

"Ovim zakonom se uređuju uslovi, način i postupak izmirivanja obaveza koje Montenegro Airlines ima prema državi Crnoj Gori i trećim osobama, izvor i način obezbjeđivanja sredstava za ove namjene, kao i druga pitanja od značaja za razvoj nacionalne aviokompanije", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je istaknuto da bi eventualni stečaj ili likvidacija kompanije doveli do niza kumulativnih negativnih efekata po cijelu nacionalnu ekonomiju, te brojnih direktnih negativnih posljedica, među kojima su gubitak 33,7 miliona eura otplaćenih rata za avione i slotova na stranim aerodromima.

Vlada je razmotrila i uporedna pozitivna iskustva više zemalja EU koje su proteklih godina na sličan način konsolidovale svoje aviokompanije.