BiH - Kina
0

Unaprijediti saradnju u skladu s potencijalima

SRNA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Na sjednici Zajedničke komisije o trgovinskoj i ekonomskoj saradnji BiH i Kine koja je danas održana u Sarajevu izraženo je nastojanje da se pronađe način za unapređenje međusobne saradnje u skladu sa ekonomskim potencijalima dvije zemlje.

U saopštenju Minstarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH navodi se da su sjednicom kopredsjedavali zamjenik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Vilim Primorac i direktor Odjeljenja za Evropu Ministarstva trgovine Kine Sun Joungfu.

Tokom sastanka pozdravljeno je i vrlo korisnom ocijenjena posjeta kineske delegacije tokom juna ove godine u čijem sastavu je bila i poslovna delegacija Kine.

S ciljem smanjivanja trgovinskog deficita BiH prema Kini, kao i proširenja ukupne bilateralne saradnje dogovoreno je da posebnu pažnju treba posvetiti poljoprivredi, prehrambenoj industriji, drvnoj industriji i energetici, a razmotren je i problem uvoza kineskih proizvoda u BiH preko trećih zemalja.

Zaključeno je da je neophodno ojačati saradnju između agencija za unapređenje stranih investicija, radi efikasnije razmjene podataka o investicionim projektima i unapređenje investicione saradnje, kao i da je neophodno ojačati saradnju između privrednih komora dvije zemlje.

S ciljem realizacije dogovora iz jula ove godine, u vezi sa mogućnošću izvoza vina na kinesko tržište, tokom susreta predstavnici Kine su se obavezali da će BiH dostaviti popis kompanija koje su zainteresovane za trgovinu vinom.

Dogoreno je da će četvrta sjednica Zajedničke komisije biti održana u Pekingu tokom 2010. godine.