Proizvodi po halal standardima
0

U Beogradu uskoro prvi Halal shop u Srbiji

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U Beogradu će uskoro početi da radi prvi Halal shop u kojem će se prodavati prehrambeni proizvodi koje su po halal standardima proizvedeni na Peštri, Goliji i Kopaoniku.

Predstavnici Vlade Srbije, USAID-a i Klastera "Čuvari tradicije - Pešter, Golija i Kopaonik" i Halal agencije Srbije potpisali su danas u Beogradu Memorandum o saradnji koji će omogućiti otvaranje prve specijalizovane prodavnice halal prehrambenih.

Memorandum su poptisali direktorka USAID-a u Srbiji Suzan Fric, minstar Sulejman Ugljanin, direktor Halal agencije Srbije Mustafa Jusufspahić i predstavnik Klastera Murat Zornić.

Ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin je izražavajući zadovoljstvo zbog realizacije ovog projekta rekao je da će se na fakultetima i školama razviti jedna nova grana u izučavanju proizvodnje hrane i pozvao Halal agenciju da čuva halal certifikat.

"Želja mi je da Srbija bude lider iz Evrope koji će učetvovati na tržištu sa halal proizvodima.Ovo je pitanje jedne nove oblasti u poljopriredi i proizvodnji hrane kao i naučna grana u školama i fakultetima.Srbija će imati priliku da izađe sa novim konceptom i bude lider u proizvodnji hrane za arapsko tržište i azijsko tržište i sve zemlje u kojima se hrani po halal certifikatu. Koncept halal hrane omogućiće Srbiji otvranje na velika tržišta", poručio je Ugljanin.

Kako je rečeno na svečanosti koja je ovim povodom organizovana u Islamskom centru kod Bajrakli džamije u Beogradu, projektom će se članicama Klastera omogućiti izlazak na beogradsko tržište kako bi dodatno uvećale prihode od prodaje.

U prvoj prodavnici koja će se nalaziti u blizini Bajrakli džamije, u Gospodar Jevremovoj ulici, u ponudi će biti meso i mesne prerađevine, mlijeko i mliječne prerađevine proizvedene na Pešteri, Goliji i Kopaoniku.

Direktor Halal agencije Srbije Mustafa Jusufspahić je rekao da su halal proizodi čisti i zdravi i šansa za Srbiju da se pozicionira kao snabdjevač svjetskog tržišta od 1,8 milijardi ljudi.

"Kako za lokalne muslimane tako i za sve one koji žele da žive zdravo, halal nije ništa drugo nego nešto što je čisto. Halal označava nešto što je čisto i nije isključivo vezan za muslimane. Halal podrazmeva da ste hranu spremili na najčistiji, na naj Bogu miliji način.Bog od nas traži da ne jedemo strvinu, a halal podrazumeva da je čisto od nusproizvoda kojih u današnjoj prehrambenoj industriji sve više ima", ocijenio je Jusufspahić i naglasio da se "kao bumerang" društvenoj zajednici to vraća kroz mnoga oboljenja.

"U prevenciji toga, koristite halal", poručio je on.

Halal certifikat se dodjeljuje prehrabenim proizvodima koji su nastali po pravilima koja poštuju pripadnici islamske zajednice.

USAID je saopćio da je tržište halal hrane u regionu procijenjeno na preko pet miliona potencijalnih kupaca.