FIPA
0

U 2008. strana ulaganja u BiH 700 miliona eura

FENA
U Bosni i Hercegovini je u toku 2008. i pored niza nepovoljnih okolnosti evidentiran priliv 700 miliona eura direktnih stranih ulaganja, saznaje Fena u Agenciji za promociju stranih investicija (FIPA).

Postignuti nivo direktnih stranih ulaganja se može smatrati zadovoljavajućim, posebno uzimajući u obzir njegovu pozitivnu strukturu, odnosno pretežna ulaganja u proizvodne djelatnosti (49 posto), a potom trgovinu (25 posto), usluge (13 posto), bankarski sektor (8 posto), te visoko učešće grenfield investicija i sl.

Najveći ulagač je Slovenija sa 179.999.065 eura, a zatim slijede Austrija sa 151.056.374 eura i Hrvatska sa 70.369.630 eura.

Uzimajući u obzir ukupna svjetska ekonomska kretanja, kao i poslovni i investicijski ambijent u našoj zemlji, nameće se zaključak da je opće okruženje za strana ulaganja u 2008. bilo znatno složenije i nepovoljnije u poređenju s 2007. godinom kada je ostvaren rekordni priliv stranih ulaganja u iznosu od 1,62 milijarde eura.

FIPA je u 2008. godini uspješno realizirala veći broj važnih projektata i događaja među kojima i Crans Montana Forum, koji je predstavljao jedan od najvažnijih političko-ekonomskih događaja u u našoj zemlji, te izdavanje novog promotivnog filma i spotova „Enjoy Business Bosnia and Herzegovina“, koji su promovirani krajem novembra.

"Svjetskoj javnosti pokazano je da BiH nudi povoljno okruženje za sigurno i uspješno poslovanje, kao i širok spektar mogućnosti za ulaganje u različite, kako industrijske tako i uslužne djelatnosti, kvalitetnu i kvalificiranu radnu snagu, ističući da se radi o zemlji koja je otvorena za strana ulaganja, uvođenje i primjenu novih tehnologija, te da predstavlja idealnu destinaciju sa koje se može izaći na nova tržišta", ističu u FIPA-i.

Ovakav pristup namjeravaju zadržati i u ovoj godini, u koju ulazimo svjesni kompleksnosti naše pozicije, ali i bez pesimizma.

Mada BiH privredu nije izravno zahvatila recesija, te da globalna finansijska kriza nije proizvela značajnije negativne efekte u finansijskom sektoru BiH, kako zahvaljujući izoliranosti BiH tržišta, tako i zahvaljujući mjerama Centralne banke BiH, recesija svjetske ekonomije će sigurno imati utjecaja i na bh. privredu, odnosno usporavanje privrednih aktivnosti naročito u prvim mjesecima 2009. a time i na strana ulaganja u našu zemlju.

Sve to ukazuje da će i FIPA u biti izložena novim izazovima, te da će djelovati u znatno složenijim uslovima u odnosu na 2008.

Da bi te negativne utjecaje eliminirali ili ublažili, u FIPA-i ističu da je neophodna osmišljena i koordinirana akcija svih relevantnih institucija i privrednih subjekata u zemlji, te da vlade na svim nivoima donesu mjere kojima bi se pospješile privredne aktivnosti.

Također smatraju neophodnim da se ubrzaju procesi privatizacije, koji su u potpunom zastoju, definiraju poticajne mjere za proizvodni sektor i zapošljavanje, uz korištenje finansijskih resursa investicijsko-razvojnih banaka i izdvajanje značajnih sredstava za promociju zemlje i generalno ulaganje u institucionalni marketing, uz kreiranje atraktivnijih investicijskih mogućnosti i projekata za potencijalne strane ulagače.

"Ukoliko to bude uspješno realizirano, postoji mogućnost da se turbulentna svjetska ekonomska kretanja i prestrojavanja preokrenu u našu korist, s obzirom na to da u svakoj krizi neko i dobro prođe", kažu u FIPA-i.