Uprkos Brexitu
64

London postao najbolji grad na svijetu za strana ulaganja

S. Š. U.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
London je prošle godine privukao više stranih ulaganja kroz finansijske kompanije nego bilo koji drugi grad na svijetu, naglašavajući privlačnost Square Mile-a za investitore čak i nakon izlaska Velike Britanije iz EU.

Velika Britanija je 2021. godine privukla 1,1 milijardi dolara stranih ulaganja u 114 projekata finansijskih i profesionalnih usluga, navodi se u izvještaju koji je danas objavila City of London Corporation. To ga stavlja ispred Dubaija, Singapura, New Yorka i Pariza.

Izvještaj nije detaljno naveo vrijednost investicija koje su osigurale druge zemlje, a podsjetnik je na trajnu ulogu finansija kao jednog od najvažnijih izvoznih proizvoda Velike Britanije.

"Moramo osigurati budućnost sektora i osigurati da ostanemo globalno konkurentni", rekla je u izvještaju Catherine McGuinness, predsjedavajuća politike u londonskoj korporaciji City.

Broj projekata finansijskih i profesionalnih usluga u Velikoj Britaniji u 2021. godini porastao je za 8 posto, ali je još dug put ka dostizanju nivoa prije pandemije jer su strana ulaganja u finansije i projekte osiguranja pala za 30 posto između 2019. i 2020. godine na globalnom nivou.