1. maj
39

Predsjednica Sindikata trgovine: Govorili su da Nepalci i Afganistanci ne mogu raditi u trgovini, vidite da mogu

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine Mersiha Beširović je povodom Međunarodnog dana rada govorila o radnoj snazi u bh. trgovini.

Smatra da se mijenja svijest građana o radničkim pravima trgovaca, a kao primjer za to je istakla jučerašnju aktivnost Sindikata "Kupuj 30. aprila da bismo svi bili slobodni 1. maja" za koju je navela da su građani bili oduševljeni.

"Zaista bismo kupovinu trebali obaviti prije praznika i pritisak javnosti je urodio plodom. To što su prodavnice danas zatvorene nema veze s nekim zakonskim rješenjima, već je to isključivo rezultat pritiska javnog mnijenja, kao i činjenice da postoji manjak radne snage", napomenula je tokom gostovanja na TVSA.

Kako je konstatovala, poslodavci postaju sve svjesniji koliko su im radnici bitni. Beširović je također podsjetila da su mnogi zanemarivali sindikalna upozorenja da će se desiti manjak radne snage i u trgovini.

"Kada smo upozoravali da će i trgovina biti na udaru manjka radne snage, da će snositi posljedice egzodusa, smijali su nam se. Kazali su: 'Pa ne mogu baš ljudi iz Nepala i Afganistana raditi u trgovini', vidite da itekako mogu", kazala je.

Za nju je bio frapantan podatak sindikalnih kolega iz Hrvatske da pojedine trgovine u ovoj državi rade samo jednu smjenu. Pribojava se da će situacija u Bosni i Hercegovini biti još gora, tj. da će se desiti ono što se desilo u pojedinim evropskim zemljama.

"Liberalizacija uvoza radne snage će još više srozati uslove rada i iznose plata", upozorila je.

Beširović je istakla da je rast plata u trgovini posljedica i nedostatka radne snage.