Komentari (4)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Jest ulio se novac, ali kome se vratio, nama nije sigurno... nam je korijen dodijeljen samo kao jeftina radna snaga, a plodove se vani prenose, a mi cak ne znamo kako izgledaju ,,,
Tokom provjere koja je pokrenuta u nadležnim institucijama, kako saznajemo, utvrđeno je sljedeće: \"UniCredit Zagrebačka banka pravni je nasljednik Universal banke i ista i dalje naplaćuje negativnu kamatnu stopu, a obračun se zasniva na nevalidno sklopljenom Aneksu I/98 na Ugovor između Bosansko-talijanskog fonda i Universal banke.\" Nakon urađene provjere, konstatirano je i da \"Fond umjesto da raste, s reciklažom sredstava, on se smanjuje kao posljedica nekorektnog i interesnog principa banke. Universal banka je na osnovu sklopljenog ugovora s Bosansko-talijanskim fondom bila odgovorna za svoje poslovanje i snosi rizik plasmana u reciklaži sredstava\". Zbog svega navedenog, Haris Bašić i Alma Smailbegović bi mogli odgovarati zbog zloupotrebe položaja, odnosno zbog sklapanja Aneksa I/98 (na već postojeći Aneks I) ugovora između Fonda i banke. Spomenutim članom nanijeli su štetu Fondu, odnosno proračunu BiH. (Dž.K.D.) www.bhdani.com
Realizaciju ovih sredstava, odnosno upravljanje Fondom vršilo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, odnosno Zajednički komitet, koji je imenovalo ovo ministarstvo. U Komitetu su bili: Haris Bašić, predsjednik, Carlo Lo Casio, predstavnik Talijanske ambasade, i Alma Smailbegović, direktorica Universal banke. Komitet je sklopio ugovor s Universal bankom, kod koje je otvoren depozitni račun. Kada je iz Ambasade Italije stigao zahtjev da se izvrši uvid u poslovanje Bosansko-talijanskog fonda, kako bi se dobila potpuna informacija o njegovom funkcioniranju, odabran je revizor Pricewaterhouse Coopers. Međutim, nakon obavljenih provjera, ova revizorska kuća navela je da joj u UniCredit banci nisu omogućili na uvid potrebnu dokumentaciju, zbog čega nisu bili u mogućnosti da urade traženu reviziju.
Majstorluk majstora Harise Bašiću, gdje je 10 miliona maraka? Prema nezvaničnim informacijama kojima raspolažu Dani, nadležne institucije provode istragu protiv Harisa Bašića, aktuelnog direktora FIPA-e, zbog deset miliona maraka koji su, bez ikakvog objašnjenja, potrošeni s računa Bosansko-talijanskog fonda. Vlade Republike Bosne i Hercegovine i Italije su 7. maja 1996. potpisale Memorandum o suradnji u sklopu koga je vlada Italije ponudila RBiH robnu donaciju u hrani u iznosu od 10 miliona maraka. Nakon toga je Vlada RBiH donijela odluku o osnivanju Bosansko-talijanskog zajedničkog fonda.