Bilježi se rast
12

Direktna strana ulaganja u BiH za 2021. godinu iznosila više od 860 miliona KM

SRNA
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Direktna strana ulaganja u BiH, prema preliminarnim podacima Centralne banke BiH, u prošloj godini su s procijenjenim zadržanim zaradama iznosila 869,9 miliona KM, što je za 22,1 posto više nego prošle godine.

Iz Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) je saopćeno da je prošle godine po platnom bilansu zabilježeno 712,7 miliona KM direktnih stranih ulaganja.

BiH u posljednje dvije godine bilježi porast investicija, a samim tim i povećanje broja zaposlenih, naveli su iz te agencije.

"Takođe, treba istaći potrebu saradnje institucija na različitim nivoima vlasti u BiH na poboljšanju uslova za nova ulaganja, jer su nam strani investitori prijeko potrebni, usljed sporog ekonomskog razvoja zemlje i dalje visokog procenta nezaposlenih“, ističe se u saopćenju.

FIPA će, kako dodaju iz ove agencije, nastaviti da radi na promociji zemlje i raspoloživih investicijskih projekata, da traži nove kontakte i organizuje privredne skupove, s ciljem pronalaska novih stranih investitora za BiH.